Podkasten Romkapsel skal lage flere episoder fra Kartverkets anlegg i Ny-Ålesund.

Podkast

«Romkapsel» blir verdens nordligste podkast

Podkasten flytter studio til Svalbard. 

Publisert Sist oppdatert

Den norske romfartspodkasten «Romkapsel» skal flytte studioet sitt til Ny-Ålesund på Svalbard mellom 15. og 19. januar. 

Ifølge podkastens egne undersøkelser kan de dermed kalle seg «verdens nordligste podkast».  

«Romkapsel» ledes av astrofysiker Eirik Newth og journalist Nils Johan Halvorsen. Podkasten har formidlet romfart, romutforskning, gale milliardærers planer og astrofysikk i snart fem år.

Verdens nordligste

– Som en av få podkaster i Norge som tar vitenskap på alvor er det kjempespennende å få lage episoder fra Ny-Ålesund, og formidle til våre lyttere det kule Kartverket gjør her oppe. Heldigvis er det ikke tv, for det er bekmørkt her nå, sier Eirik Newth i pressemeldingen.

Astrofysiker Eirik Newth og journalist Nils Johan Halvorsen står bak Romkapsel

Episodene fra Svalbard skal blant annet handle om nøyaktig posisjonering og lytting på kvasarer 13 milliarder lysår unna. 

Ifølge pressemeldingen slår «Romkapsel» Universitetssenteret i Svalbards podkast «The Cold Cast» med noen få breddegrader.

– Alert i Canada er hakket lengre nord, hva kommer til permanent beboelse, men jeg tror ingen der lager podkast. Jeg spurte Norsk Polarinstitutt om vi kunne påberope oss tittelen, og representanten derfra mente det var innafor. Så akkurat nå er vi verdens nordligste podkast, sier Nils Johan Halvorsen.

  – Kjempestas

Podkasten har blitt invitert til Ny-Ålesund av Kartverket for å skinne lys på Kartverkets ukjente arbeid der oppe, og Newth og Halvorsen har allerede vært på plass noen dager. 

– Vi i Kartverket synes det er kjempestas å få besøk på Ny-Ålesund. Her gjøres det viktige observasjoner som er ukjent for de fleste, men helt avgjørende for vårt moderne teknologisamfunn. Også håper jeg Newth og Halvorsen har kledd godt på seg, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Hattrem i meldingen.

Kartverkets VLBI-antenner på Ny-Ålesund er med i nettverket som gir grunnlaget for presis navigering gjennom globale navigasjonssystemer som GPS, GLONAS og Galileo.

– Nå har vi vært her i noen dager og har allerede lært at jorda ikke er rund (men den er IKKE flat), gravitasjonen endrer seg og objekter i universet vi trodde var konstante ikke er det. Dette er hard science og akkurat så nerdete som vi liker, avslutter Halvorsen.

Det er Bauer Media som produserer podkasten.

Powered by Labrador CMS