Konserntillitsvalgt i Schibsted, Marita E. Valvik. VG-klubbleder Jørgen Braastad i bakgrunnen.
Konserntillitsvalgt i Schibsted, Marita E. Valvik. VG-klubbleder Jørgen Braastad i bakgrunnen.

Schibsted-kutt: – Ikke en morsom dag

Harde prioriteringer fremover, sier konserntillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kom beskjeden om at Schibsted kalte inn til møte om kostnadskutt i konsernet.

Da møtet ble avholdt tirsdag morgen, kom det frem at kostnadene skal kuttes med en halv milliard frem til 2024.

Har kuttet

Schibsted-avisen Aftenposten har allerede gjort kutt i høst, og ifølge NJ-tillitsvalgt Kristjan Molstad, har de fått gode signaler fra konsernet om sparetiltakene.

Kristjan Molstad, klubbleder i Aftenposten. Foto: Privat
Kristjan Molstad, klubbleder i Aftenposten. Foto: Privat

De har kuttet hardt på løpende kostnader som overtid, i tillegg til å kutte søndagsutgaven, sier Molstad til Journalisten.

I børsmeldingen som fulgte allmøtet tirsdag kom det også frem at det trolig vil være noen som mister jobben i Schibsted, selv om det ikke presiseres hvor.

– Det er ikke et mål i seg selv å redusere antallet ansatte, men i noen tilfeller blir det utfallet når vi sikter oss inn mot mindre kompleksitet og mer effektivitet, sa konserndirektør Siv Juvik Tveitnes i meldingen.

Skjerme journalistikken

I skrivende stund er det likevel ingenting som tyder på at det er planer om å nedbemanne i Aftenposten-redaksjonen, sier Molstad til Journalisten.

– Signalene er at man prioriterer å skjerme journalistikken. Men dette er ikke en morsom dag.

500 millioner kroner er veldig mye, selv om Schibsted er et stort konsern, sier Molstad.

– Så jeg er bekymret for noen kollegaer i konsernet, men de er nok ikke i redaksjonen, avslutter han.

Ingen nedbemanning i VG

Ifølge klubbleder i VG, Jørgen Braastad, har VG fått beskjed om at de vil måtte spare på pengesekken fremover, men at redaksjonen ikke vil bli utsatt for nedbemanning.

Jørgen Braastad, leder for redaksjonsklubben i VG.
Jørgen Braastad, leder for redaksjonsklubben i VG.

– Det er mulig at dette kan gå utover ubesatte stillinger. Vi har jobbet med besparelser over lengre tid. Jeg oppfatter at ledelsen har en plan for å nå de målene som er satt, men det har ikke blitt varslet om nedbemanning, bekrefter Braastad.

Videre sier han at de fleste kuttene i Schibsted vil bli gjort i printkostnader, men at VG ikke har fått varsel om kutt her under dagens møte.

– Det blir ikke kutt her utover det som allerede er blitt besluttet tidligere, men det kommer til å skje endringer i årene som kommer, sier han.

Avhengige av støttefunksjoner

Konserntillitsvalgt i Schibsted, Marita E. Valvik, sier til Journalisten at det ikke har vært en særlig gøy dag på jobben. Når meldingene fra konsernledelsen går på at det ikke blir nedbemanning og store kutt i avishusene, tyder mye på at store deler av kuttene som nå kommer vil gjøres i andre avdelinger i Schibsted.

Avishusene har allerede gjort mye og tatt mange kostnadskutt som vil få konsekvenser, sier Valvik, blant annet kutt i søndagsutgave, flyttet deadline og tomme stillinger.

– Det som gjenstår er andre deler av Schibsted, som fremdeles er viktig for å levere journalistikk. Der vil man jobbe på en ny måte. Når man jobber mer effektivt, så er det en fare for at det må gå ut over antall medarbeidere, sier hun.

Schibsted News Media har mer enn 2000 ansatte, der det i tillegg til journalister er teknologer, markedsførere og analytikere.

– For å lage god journalistikk er vi avhengige av å ha dette på plass.

Må prioritere hardere

Valvik sier hun synes det er fint er at ledelsen har sett betydningen av uavhengig journalistikk, etter pandemi og krigen i Ukraina. Derfor har de også vært tydelige på at kostnadene nå må fås orden på, slik at de kan levere på samfunnsoppdraget, forteller hun.

– Alle kutt går utover noe, men håpet mitt er at man fremdeles levere god journalistikk og minst mulig går utover kvaliteten. I en periode vil vi måtte prioritere hardere. Når det står tomme stillinger fordi de ikke blir fylt, så tror jeg det vil føre til at vi prioriterer hardere. Forhåpentligvis klarer vi å jobbe på en bedre måte og fylle stillinger når dette er over.

At kostnadskuttene blir så voldsomme nå, skyldes i første rekke krigen, sier Valvik, og de økte kostnadene man har fått som konsekvens av den.

– Men ledelsen har jobbet godt, og ikke gjort som man har gjort før, å tilby sluttpakker og nedbemanninger i stort monn med en gang. Man ser mye bedre det større bildet.

Mindre penger til overtid

Det vil bli mindre rom til å fylle vakter med vikarer og overtid fremover, og kanskje også reiser, sier Valvik. Dersom man ønsker nye tekniske løsninger, kan også det bli en begrenset ressurs.

– Alle slike ting vil merkes, sier hun.

Tirsdag er det innkalt til nye informasjonsmøter for avdelingene Consumer Business og Product & Tech.

– De kommer til å få endringer i måten de er organisert på. Det kommer heller ikke der til å komme store sluttpakkeordninger eller oppsigelsesrunder, som vi er orientert om, sier Valvik.

Til opplysning: Marita E. Valvik er via verv i Norsk Journalistlag medlem i Journalistens styre.

Powered by Labrador CMS