Pia Tjelta. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Felt for overtramp mot Pia Tjelta
Se og Hør gjorde seg skyldig i presseetisk overtramp mot skuespilleren Pia Tjelta, ved å ta nakenscener fra ulike spillefilmer ut av sin sammenheng.
Saken kom Pressens Faglige Utvalg i hende i april, da Tjelta klaget inn Se og Hør for å ha brukt flere bilder fra nakenscener i ulike filmer, blant annet «Varg Veum – Falne Engler». Bildene ble benyttet i en artikkel om skuespillerens private kjærlighetsliv. Pressens Faglige Utvalg gir Tjelta medhold, og konkluderer med at Se og Hør har brutt god presseskikk.
Klagen gjelder to artikler, der hovedfokus er at Tjelta ved flere anledninger har spilt inn sex-scener med personer som tidligere har vært hennes kjærester. Som illustrasjon på dette er det publisert bilder av Tjelta, flere av dem hentet fra intime filmscener med ulike mannlige skuespillere.
Støttet av forbundet
Tjelta innleverte PFU-klagen med støtte fra Skuespillerforbundet. Hun mener presentasjonen er en uakseptabel fokusering på private forhold. Tjelta reagerer spesielt på at man i oppslagene har brukt rollebilder som illustrasjon på hennes privatliv.
I sitt tilsvar tilbakeviser Se og Hør at oppslagene strider mot god presseskikk, og mener skuespillernes relasjoner og nettverk er viktig nyhetsstoff. Bladet viser til at omtalen tar utgangspunkt i en ny film, og at det er denne som danner grunnlaget for både tekst og bildebruk. Se og Hør understreker at klageren er en profilert og dagsaktuell person, og at de forhold som omtales, er alminnelig kjent.
Aktsomhetskrav
PFU viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.12, om at de samme aktsomhetskrav gjelder for bruk av bilder som for skriftlig og muntlig framstilling. Med andre ord gjelder det ikke noe generelt, presseetisk forbud mot å publisere bilder fra filmscener, så lenge det gjøres innenfor de etiske rammer i Vær Varsom-plakaten.
Utvalget mener klageren, som kjent skuespiller og hovedrolleinnehaver i en ny norsk film, må tåle både at det publiseres bilder fra filmen, og et visst fokus på henne som person.
«I mange tilfeller skyldes fokuset en bevisst markedsføringsstrategi som er satt i scene av filmproduksjonsselskapet i nært samarbeid med skuespillerne. Utvalget mener at journalistisk publisering av bilder i denne sammenheng, ikke kan avgrenses til de scener produksjonsselskapet distribuerer i forbindelse med lanseringen», heter det i uttalelsen.
– Etisk uakspetabelt
Utvalget viser imidlertid til at intime scener fra forskjellige spillefilmer i det påklagede tilfellet er brukt som illustrasjon til reportasjer om klagerens privatliv.
«Når disse bildene fra klagerens profesjonelle yrkesutøvelse, tatt i en kunstnerisk sammenheng, benyttes på en slik måte, mener utvalget at Se og Hør har gått ut over det som er presseetisk akseptabelt. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt. 4.10 der det heter: «Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige». Selv om man i oppslagene også omtaler de aktuelle filmene, kan ikke utvalget se at dette veier opp for de nevnte presseetiske overtramp», konkluderer PFU.