Al Jazeeras mangeårige korrespondent i de palestinske områdene, Shireen Abu Akleh, ble skutt i hodet og drept under en israelsk militæroperasjon i Jenin i mai 2022.
Al Jazeeras mangeårige korrespondent i de palestinske områdene, Shireen Abu Akleh, ble skutt i hodet og drept under en israelsk militæroperasjon i Jenin i mai 2022.

Drap på journalister

Senator vil ha innsyn i rapport om drapet på Shireen Abu Akleh

Den amerikanske senatoren Chris Van Hollen ber USA frigi granskingsrapporten om drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh.

Publisert Sist oppdatert

Den 51 år gamle Al Jazeera-korrespondenten Shireen Abu Akleh ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon på den okkuperte Vestbredden 11. mai i 2022. Hun var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

Israelske talsmenn hevdet først at Akleh ble drept av militante palestinere, men dette ble raskt avvist.

FNs menneskerettskontor, palestinske myndigheterAl JazeeraCNN og Washington Post gransket alle hendelsen og konkludert med at hun ble skutt av en israelsk skarpskytter.

Den israelske hærledelsen medgikk til slutt at hun trolig ble skutt av en israelsk soldat, men fastholder at dette ikke var tilsiktet.

Krever innsyn

USAs sikkerhetskoordinator for Israel og palestinske myndigheter (USSC) har etterforsket drapet, til protester fra den israelske regjeringen som nektet å samarbeide.

USSCs rapport er hemmeligstemplet, men senator Chris Van Hollen krever nå innsyn.

Van Hollen, som sitter i utenrikskomiteen i Senatet for Demokratene, mener rapporten inneholder relevant informasjon om hva som skjedde da Abu Akleh ble drept og om hvordan israelske styrker opererer i de okkuperte palestinske områdene.

USSC er underlagt amerikansk UD, som foreløpig ikke har kommentert Van Hollens krav om innsyn.

Krever ICC-etterforskning

Shireen Abu Aklehs arbeidsgiver Al Jazeera ba i desember Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å etterforske drapet på korrespondenten, med henvisning til at Israel ikke viser vilje til å straffeforfølge de ansvarlige.

USA motsetter seg en slik gransking, slo en talsmann for amerikansk UD fast da dette ble kjent.

Ifølge talsmannen Ned Price tyder alt på at journalisten ble drept av en israelsk soldat, men ikke med overlegg.

– Det er ingen grunn til å tro at hun ble skutt med overlegg, sa han i juli.

Powered by Labrador CMS