Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich ble pågrepet i forrige uke i Jekaterinburg og fraktet til Moskva der siktelsen ble kunngjort fredag.

Evan Gershkovich

Siktet for spionasje

Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich er siktet for spionasje i Russland, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Etterforskere fra den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) har siktet Gershkovich for spionasje i favør av USA. Han avviser kategorisk alle anklager og sier at han drev med journalistiske aktiviteter i Russland, sier en kilde i FSB til Tass.

Evan Gershkovich ble pågrepet i slutten av mars, anklaget for å ha prøvd å skaffe seg gradert informasjon om en russisk våpenfabrikk. Den formelle spionasjesiktelsen ble kunngjort fredag ettermiddag.

Pågripelsen har blitt møtt med kritikk fra blant annet Reportere uten grenser og menneskerettighetsgrupper. Arbeidsgiveren Wall Street Journal avviser også anklagene.

USAs president Joe Biden ba fredag om at Gershkovich må løslates. Anklagene er latterlige, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Lederne i Senatet, Chuck Schumer fra Demokratene og Mitch McConnell fra Republikanerne, sendte fredag ut en felles uttalelse der de slo fast at «journalistikk er ikke kriminelt».

Gershkovich er internasjonalt kjent og respektert og han var akkreditert av det russiske utenriksdepartementet for å kunne drive journalistikk i Russland, uttaler de to lederne.

– Russiske myndigheter har ikke presentert noe troverdig bevis for å rettferdiggjøre de fabrikkerte anklagene, sier de.

Russiske myndigheter uttalte torsdag at det er meningsløst å prøve å presse Moskva i saken.

Powered by Labrador CMS