TOM: I mars i år fikk Vigleik Brekke beskjed om at Kystradioen hadde tapt konsesjonskampen. - Men sjokket var mye større i juni 2008, da vi fikk nei første gang, sier han. Foto: Paul S. Amundsen
Skipper uten skute
27. mai feiret Kystradioen 25-årsjubileum, men bare drøyt to uker senere var det stopp.
– Kystradioens konsesjon gjelder ut året, men uten mulighet til å fortsette i 2010 vurderte vi fortsatt full drift som så økonomisk risikabel at det var liten vits i å holde på fram til nyttår, forteller Vigleik Brekke. Han var Kystradioens første styreleder og stasjonens redaktør helt fra 1988 og fram til siste sending 14. juni 2009.
Men nå er det altså slutt, etter at den lokaleide radioen tapte for SBS-eide Radio1 i kampen om en allmennradiokonsesjon i Bergen. Det vil si, egentlig tapte Kystradioen for Bergensavisen, men etter en klagerunde og ny behandling mistet Bergensavisen den konsesjonen de aldri rakk å bruke til Radio1.
Uoversiktelig var det også mange andre steder, slik som i Trondheim, hvor Radioadressa mistet sin konsesjon i juni 2008 og vant den tilbake i mars 2009. Eller som i hovedstaden, hvor Metro Oslo fikk konsesjon i juni 2008, som de mistet i november 2008 og fikk tilbake i mars 2009. Og så videre.
Sterk kritikk av Medietilsynet
Tildelingen av lokalradiokonsesjoner for 2009-2016 ble en svært vinglete og forvirret prosess, med storm og 33 klager mot Medietilsynets vedtak i juni 2008 og Kulturdepartementets oppheving av tilsynets tildelinger i 20 konsesjonsområder i fjor høst. Det ga en ny søknadsrunde i disse områdene, slik at de nye konsesjonene som opprinnelig skulle gjelde fra 1. juli 2008, først trer i kraft fra nyttår.
– Da vi i mars i år fikk beskjed om at Kystradioen igjen hadde tapt konsesjonskampen, følte jeg meg helt tom. Men sjokket var mye større i juni 2008, da vi fikk nei første gang. Den gang trodde vel både vi i Kystradioen og folk i lokalmiljøet at vi ville få fortsette, kommenterer Brekke.
Teller minutter
I utlysningen hadde myndighetene presisert at det som skulle telle var antall minutter lokalt innhold samt mangfoldig og lokalt eierskap, i nevnte rekkefølge. Og siden Radio1 i sin søknad slo Kystradioen med 50 minutter lokalt innhold per dag, var den kristne lokalradioens skjebne beseglet.
– Intensjonen med en skjønnhetskonkurranse syns jeg var god. Derimot er jeg mer i tvil om Medietilsynet klarte å følge opp like bra. Det ble jo så mye fokus på antall minutter at den lokale tilstedeværelsen og det lokale eierskapet havnet helt i skyggen. Og å telle antall minutter gavner naturlig nok store radiokjeder med økonomiske muskler, slik at vi likevel endte opp med en slags anbudskonkurranse.
Levde på lokalt innhold
Som styreleder i Norsk Lokalradioforbund understreker Brekke sitt gode forhold også til de store radiokjedene, og han sier seg trygg på at Radio1 vil oppfylle sine løfter om mengde lokalt innhold. Men profilen blir ganske sikkert mer storbyaktig.
– Vi kunne ikke eksistert uten lokalt innhold fra Bergen og tilstøtende kommuner. Vårt interkommunale fokus og gode nyhetsjournalistikk førte dessuten til at vi ble mye sitert i andre medier.
Brekke tror det viktigste Kystradioen oppnådde var å gjøre avstanden mellom ulike grupper i samfunnet noe mindre.