Lisbeth Morlandstø (til venstre) og Birgit Røe Mathisen har forsket på kommentarjournalistikken i Adresseavisen, Avisa Nordland, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen, Nordlys og Stavanger Aftenblad. Foto: Per Jarl Elle, Universitetet i Nordland

Forsket på regionaviser - gir ut bok med mening

Har stor tro på meningsjournalistikken, som blir stadig viktigere i Norge og andre vestlige land.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To lærere ved journalistutdannelsen ved Nord Universitet i Bodø og Avisa Nordlands kommentator Stein Sneve drøfter kommentarsjangerens utvikling i en ny bok. «Kommentaren – en sjanger i endring» er basert på et forskningsprosjekt i Adresseavisen, Avisa Nordland, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen, Nordlys og Stavanger Aftenblad. Forfatterne Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø er førsteamanuensiser ved Journalistutdanninga.

– Vi mener å se at kommentarjournalistikken i regionpressen har stor bredde og at den kommer med andre perspektiver på aktuelle politiske saker enn det hovedstadsmediene gjør. Alternative syn på verden, altså. Vi har tro på at kommentarjournalistikk er en sjanger som kan erobre unge lesergrupper, på en annen måte enn nyhetsjournalistikken, sier Morlandstø til Journalisten.

Hun viser til at unge mennesker mener mye i blogger og på andre digitale plattformer.

Forklaring og tolkning

Konklusjonene i boka bygger blant annet på intervjuer med redaktørene og kommentatorene i de seks avisene høsten 2013. Seinere har de to forskerne fulgt opp med besøk i flere av avisene. De har blant annet studert miksen av nyheter og kommentarer i Bergens Tidende.

I en pressemelding fra Nord Universitet heter det at meningsjournalistikken utgjør en stadig økende del av det journalistiske innholdet, både i Norge og andre vestlige land.

– Mange påpeker at den forklarende og tolkende journalistikken er blitt viktigere, på bekostning av referering og rappportering. Det er også blitt større preg av fortolkning og forklaring i nyhetsjournalistikken. Journalistene som dekker nyhetssaker kommenterer oftere enn før, i tillegg til de faste kommentatorene, sier Morlandstø.

Stadig viktigere

«Kommentaren – en sjanger i endring» tar for seg kommentaren som journalistisk sjanger, og ser nærmere på hvordan den ser ut og hvilken rolle den spiller. Boka er delt i to, en teoretisk forskningsbasert del og en praktisk del – den siste ført i pennen av Sneve.

I den første delen diskuterer forfatterne kommentarjournalistikkens rolle i et demokrati – og offentlighetsperspektiv. De er særlig opptatt av de regionale medienes plass i nasjonal offentlighet. Forfatterne tar opp nye digitale muligheter for kommentarsjangeren, ikke minst knyttet til dialog med publikum på nye arenaer. Forfatterne ser nærmere på om dette er en sjanger som appellerer til unge unge journalister.

Den andre delen av boka har en praktisk tilnærming til arbeidet med kommentar som profesjonell journalistisk praksis. Sneve belyser blant annet temaer som argumentasjon, research, oppbygging og språk.

Bloggkommentering

Boka lanseres ved Nord Universitet fredag 29. april, med en panelsamtale om den redaksjonelle kommentarens plass i dagens bloggsamfunn. I panelet sitter kommentator og politisk redaktør Frøy Gudbrandsen fra Bergens Tidende, kommentator Lars Nehru Sand fra NRK, blogger Malin Jacob, samt masterstudent i journalistikk, Terje Bartholsen. Kari Karstensen leder debatten, før Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund samler trådene og runder av under tittelen «Hva skal vi med kommentaren?».

Powered by Labrador CMS