Mandag er det tolv år siden det første utdraget av Wikileaks' store lekkasje ble trykket. På årsdagen krever mediene som publiserte opplysningen, at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange løslates og at anklagene om spionasje legges bort.

Wikileaks-gründeren

Store internasjonale medier krever at Julian Assange løslates

Legg bort spionanklagene mot Julian Assange og slipp ham fri, krever en rekke store medier som var de første til å publisere opplysninger fra Wikileaks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El Pais samarbeidet om å håndtere det omfattende materialet – over 250.000 diplomatiske meldinger – og publiserte et utvalg av informasjonen 28. november 2010.

På dagen tolv år senere kommer de med en felles oppfordring til amerikanske myndigheter.

– Det er ikke kriminelt å publisere, skriver avisene. De minner om at dokumentene fra Wikileaks har ført – og fortsatt fører – til en rekke avsløringer av blant annet korrupsjon og diplomatiske skandaler.

Mediehusene innrømmer at de så seg nødt til å kritisere Julian Assange da han la ut materialet i sin helhet på nettet. Flere av dem noterer også at mistankene mot ham om datainnbrudd er bekymringsfulle. Likevel sier de:

– Denne straffeforfølgelsen skaper en farlig presedens og truer med å undergrave pressefriheten og det første grunnlovstillegget i USA.

Grunnlovstillegget lovfester ytrings-, presse og religionsfrihet.

Avisene fastslår at det ligger i journalisters kjerneoppdrag å ta imot og formidle sensitiv informasjon når det er i allmennhetens interesse.

Assange anklages for spionasje i USA. I sju år levde han i eksil på Ecuadors ambassade i London, fram til han ble båret ut i 2019. Siden da har han sittet i et britisk høysikkerhetsfengsel mens det avgjøres om han kan utleveres til USA.Powered by Labrador CMS