Strammer grepet i Zimbabwe

Nok et nyhetsprogram er blitt tvunget til å stenge av zimbabwiske myndigheter. Denne gangen rammer sensuren et populært debattprogram på den zimbabwiske statskanalen ZBCs Radio 1, melder nyhetsbyrået IPS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge et brev fra ZBCs direktør for markedsføring og programmer, skyldes nedleggelsen av «Spotlight» at «en restruktureringsprosess pågår ved ZBC». Men få tror på den offisielle forklaringen. Programmet har vært støttet av en frivillig organisasjon, Forum for nasjonal utvikling (NDA). NDA ønsker nå å trekke ZBC for retten for kontraktsbrudd.

Dette er andre gang på en måned at zimbabwiske medier må legge ned et program. Det første programmet som ble rammet var en nyhetssending på tv, som ble tatt av luften da seerne begynte å kritisere regjeringen til president Robert Mugabe.

Pressesekretær ble sjefredaktør

Grepet ble ytterligere strammet i forrige uke da ZBC utnevnte president Mugabes fremste pressesekretær, Munyaradzi Hwengwere, som sjefredaktør for nyhetsavdelingen. Ifølge ukeavisen «Zimbabwe Independent» stod informasjonsminister Jonathan Moyo bak utnevnelsen av Hwengwere.

Myndighetenes monopol i kringkastingen gjør det mulig å sensurere nyheter, spesielt om regjeringspartiet ZANU-PF. Det har vært snakk i Zimbabwe om å frigi flere kanaler, men foreløpig er ZBC eneste mediaaktør, og regjeringen nøler med å gi ut nye lisenser.

Ny presselov

Moyo har erklært at regjeringen planlegger en ny presselov som skal sette en stopper for det han kaller «manglende profesjonell praksis og feilgrep i opposisjonspressen». Erklæringen har skapt frykt hos Zimbabwes prosjekt for overvåking av media (Media Monitoring Project of Zimbabwe) om at landet vil få en mer undertrykkende lovgivning rettet mot mediene.

- Truslene fra informasjonsminister Jonathan Moyo er vilkårlige og autokratiske. De er rettet mot de uavhengige informasjonskildene som er tilgjengelige, og utgjør et overgrep mot borgernes grunnleggende rett til å motta og gi fra seg informasjon på et fritt grunnlag, mener prosjektet for medieovervåking. Prosjektet advarer også om at slike trusler vil være til hinder for ytringsfriheten og stanse den private pressen fra å rapportere om omfattende korrupsjon og overgrep.

Presidentvalg

Den strenge kontrollen med de statseide mediene kommer like før neste års presidentvalg, der president Mugabe vil stå overfor skarpere motstand enn noen gang før i løpet av sine 20 år ved makten.

I tillegg til å utnevne allierte i de offentlige mediene, har regjeringen også angrepet Zimbabwes private medier, som blir anklaget for å være et dekke for landets hvite minoritet og opposisjonen.

Bomber

Hittil er intet nytt blitt meldt om bomben som rammet den private avisen «Daily News» i januar. Politiet nekter å kommentere etterforskningen, men hevder at å avsløre detaljer vil ødelegge for det videre granskingsarbeidet.

Bomben i januar var den andre på ni måneder rettet mot «Daily News». I april i fjor ble avisens hovedkontor bombet. Ingen ble arrestert, bortsett fra en sørafrikansk kameramann, som kom til stedet like etter at bomben var gått av.

I januar ble to utenrikskorrespondenter deportert fra Zimbabwe.

Videre har sensuren rammet den uavhengige radiostasjonen Capital Radio. Sammen med FM-100 startet Capital Radio opp i oktober i fjor. Men kort tid etter ransaket væpnet politi radiostudioet, og tok med seg utstyret.

Powered by Labrador CMS