PFU er et viktig organ man skal lytte til, og som jeg forventer at en redaktør også lytter til, sier Ole Bjørner Loe Welde, styreleder for Åndalsnes Avis.
PFU er et viktig organ man skal lytte til, og som jeg forventer at en redaktør også lytter til, sier Ole Bjørner Loe Welde, styreleder for Åndalsnes Avis.

Styreleder i Åndalsnes Avis om PFU-fellelsene: – Noe vi har tatt opp i styret

Skal orienteres igjen etter ferske fellelser.

Publisert Sist oppdatert

– Fire fellelser i PFU på så kort tid er selvsagt ikke bra, og er også noe vi har tatt opp i styret, sier Ole Bjørner Loe Welde til Journalisten.

Romsdals Budstikke-redaktøren er styreleder for Åndalsnes Avis, som etter denne ukas møte i Pressens Faglige Utvalg skiller seg ut på statistikken for de siste møtene: Fire fellelser siden møtet i oktober ville vært et høyt tall selv for store medier som NRK eller TV 2.

Før denne perioden hadde avisa kun blitt felt totalt to ganger i PFU.

Journalisten intervjuet ansvarlig redaktør Trond Arvid Alund om de mange PFU-sakene tidligere denne uka.

– Ikke flere fellelser på de punktene

Nå bekrefter styreleder Welde at de ferske fellelsene blir tema på neste styremøte. Slik fellelsene før jul også ble tatt opp i styret.

– I desember fikk vi en orientering fra ansvarlig redaktør om det som da var én fellelse og tre berammede saker. Det er naturlig at vi gjør den samme øvelsen ved neste ordinære styremøte.

For ham som styreleder er det viktig at mediehuset følger Vær varsom-plakaten, sier Welde.

– Skulle man havne i en situasjon der den brytes, slik det nå har skjedd fire ganger, er det viktig at man tar lærdom av sakene og etterstreber at man ikke gjør den type feil på nytt.

Har tillit

Det er spesielt to punkter i den pressetiske Vær varsom-plakaten som har gått igjen i fellelsene; 4.14 om samtidig imøtegåelse og 4.15 om håndtering av tilsvar og «redaksjonell polemikk», altså hvordan redaksjonen svarer på innlegg som angår dem selv.

– Jeg kan ikke instruere en redaktør i hva slags journalistikk de skal lage, men fokus må være å etterstrebe å ikke få flere fellelser på de punktene. PFU er et viktig organ man skal lytte til, og som jeg forventer at en redaktør også lytter til, sier Welde.

– Har du tillit til at redaktøren evner å styre unna slike fellelser i fremtiden?

– Ja, Trond Arvid er ansvarlig redaktør i Åndalsnes Avis, og i det ligger at vi har tillit til hvordan han gjør jobben.

– Hva hvis det likevel skulle komme flere fellelser?

– Det blir uansett ikke riktig å forskuttere slike prosesser i mediene.

Ulike tilbakemeldinger

Flere sterke stemmer i lokalsamfunnet har gått hardt ut mot lokalavisa. Lokalpolitiker Gaute Grøtta Grav, som klaget avisa inn før jul, gjentok denne uka på Facebook at han mener redaktøren må gå av. Overfor Journalisten har redaktør Alund sagt at de også mottar positive tilbakemeldinger. 

Også styrelederen får tilbakemeldinger av ulik karakter, sier han.

– Noen er kritiske til den redaksjonelle linjen, andre er positive og mener de har fått en lokalavis som i enkelte tilfeller utfordrer mer enn tidligere, sier Welde, og legger til:

– Uansett hva man måtte mene, tenker jeg at Åndalsnes Avis skal drives etter Vær varsom-plakaten. Avisa har gjort feil i de fire sakene som har endt i fellelse. De har beklaget, og det er fire saker man må ta på alvor.

– Er det samtidig et behov for at redaktør og redaksjon ivaretas i denne situasjonen?

– Det er også en styreleders oppgave, og noe vi har fokus på. Jeg har hatt samtale med redaksjonen, og er opptatt av at de skal ha adgang til å prate med meg som styreleder. Jeg har selvsagt også løpende kontakt med ansvarlig redaktør.

Powered by Labrador CMS