Åndalsnes Avis-redaktør Trond Arvid Alund setter pris på jobben PFU gjør med vurdering av klager mot avisa.

Pressens Faglige Utvalg

Fire PFU-saker mot lokalavisa på kort tid: – Kan være at vi har stilt flere kritiske spørsmål

Men Åndalsnes Avis har tråkket feil, og lærer av PFU-fellelser, understreker redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Fire saker til full behandling i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på like mange møter, det er en opplevelse som vanligvis er forbeholdt store mediehus som NRK, TV 2 eller VG.

Men det er realiteten for lokalavisa Åndalsnes Avis akkurat nå; avisa ble behandlet – og felt – i saker både i oktober og november 2023.

Og onsdag 31. januar skal to saker opp i samme PFU-møte. Avisa er blant annet klaget inn av intet mindre enn ordføreren i Rauma kommune.

– Fått en smekk

Ansvarlig redaktør Trond Arvid Alund bekrefter at det i fjor også kom et par andre PFU-klager mot avisa, som ikke ble tatt opp til behandling.

– Sakene før jul kan fungere som bevis på at vi har vært på, stilt de litt tunge spørsmålene og gjort de oppgavene som vi er satt til å gjøre, men at vi kanskje samtidig har blitt opplevd som litt i overkant. Vi tråkket feil, har fått en smekk for det, lærer av det og jobber for å unngå at det skal skje igjen, sier han til Journalisten.

PFU-fellelsene før jul gjaldt klager fra to ordførerkandidater; Høyres Gaute Grøtta Grav og Frps Renate Soleim.

PFU uttalte at avisa hadde publisert en feilaktig opplysning om Grøtta Grav, og at avisa utførte manglende opplysningskontroll i én artikkel om Soleim, og at hun skulle fått anledning til samtidig imøtegåelse i en annen.

– Annet forhold

– Klager fra to ordførerkandidater og en ordfører, har Åndalsnes Avis et utfordrende forhold til lokalpolitikerne i området?

– Alle aviser har vel utfordrende forhold til de som sitter med makt og tar avgjørelser, svarer Alund, som tok over som redaktør for halvannet års tid siden.

– Det er vanskelig å svare på hvordan ting har vært før min tid, men det kan være vi har sett nøyere på makthavere og stilt flere kritiske spørsmål, som har gjort at de har fått et annet forhold til oss, sier redaktøren.

Fikk refs i debattinnlegg

Den fjerde PFU-saken gjelder hvordan avisa valgte å svare på et innlegg fra en privatperson som mente avisa har utviklet seg i negativ retning.

«Det virker for meg som det går litt fort i svingene i redaksjonen om dagen, og at det tas litt for heseblesende avgjørelser i jakten på klikk. Tempoet og polariseringen synes også å gå ut over tilliten til avisa hos befolkningen i Rauma», skrev Elin Herjehagen blant annet i innlegget.

PFU-klagen fra Herjehagen ble utløst av at avisa, 27 minutter etter publisering av innlegget, publiserte en leder der redaktør Alund svarte på innlegget.

«Avisa må være nøyere på å ha fakta på bordet, skriver Elin Herjehagen i et leserinnlegg til ÅA, uten selv å være opptatt av det samme», er ingressen på lederen.

En polemisk replikk som undergraver meningsinnholdet i innlegget, mente Herjehagen selv, og klaget til PFU med henvisning til Vær varsom-plakatens punkt 4.15.

– Naturlig måte å lede avisa på

– Er du enig i at stemningen rundt avisa har endret seg i lokalmiljøet?

– Jeg forstår at de som får mer søkelys på seg opplever det som krevende og ubehagelig. Men samtidig som vi får kritikk, mottar vi også tilbakemeldinger om at avisa er mer aktuell, metter folks informasjonsbehov og at vi er mer . For oss er det viktigere at folk er engasjerte enn at de er likegyldige, men vi tar heller ikke lett på kritikken og tar opp dette oss imellom jevnlig, sier Alund.

Snertingdølen med bakgrunn som journalist i Porsgrunns Dagblad og Oppland Arbeiderblad flyttet til Rauma i forbindelse med den nye jobben for halvannet år siden, og sier han trives i området og i redaktørstillingen.

Det har ikke vært et konkret mål å endre noen redaksjonell kurs, Alund har bare styrt etter hvordan han mener en avis skal operere, sier han:

– Jeg har gått inn med et åpent sinn, til et nytt sted, nye folk og en ny kultur å forholde seg til, og fulgt det som er en naturlig måte for meg å lede avisa på. Jeg opplever at vi internt jobber mot de samme målene og har et veldig godt team for øyeblikket, avslutter redaktøren.Powered by Labrador CMS