Høyesterett skal behandle fotoforbudet i Kristin-saken

Pressen reagerer på at de ikke får fotografere juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kunne Journalisten fortelle at lagdommer Mette D. Trovik i Borgarting lagmannsrett nektet mediene i å fotografere og filme juryen i gjennopptakelsen av straffesaken mot mannen som står tiltalt for drapet på Kristin Juul Johannenssen i 1999.

I brevet skriver hun at det ikke bare handler om når retten er satt, men også i det juryens medlemmer beveger seg til og fra retten. Også utenfor Borgartings lokaler i Oslo sentrum.

Dette reagerte flere på. Deriblant nyhetsredaktør Gard Steiro i VG som ikke kan huske tidligere å ha vært borte i tilsvarende restriksjoner.

Norsk Presseforbund ved generalsekretær Kjersti Løken Stavrum og spesialrådgiver Nils E. Øy klaget på dette vedtaket umiddelbart da de ble kjent med det.

Her kan du lese hele brevet til pressen

Håper på grundig behandling

De fikk raskt svar fra lagmannsretten som mente dette var hjemlet i lov, noe de stilte seg sterkt tvilende til. I et nytt ankebrev skrev de at dersom lagmannsretten avviste deres anke, ville denne gå automatisk til Høyesterett.

Nå er det klart at landets øverste domstol skal vurdere fotorestriksjonen pressen er pålagt.

– Det er svært interessant og veldig bra at Høyesterett nå vil behandle anken, sier generalsekretæren.

Nils Øy sier at han håper domstolen vil vurdere deres anke grundig og viser til at de avviste en lignende anke for to år siden.

Her er avslaget fra Borgarting lagmannsrett

– Jeg håper de i dette tilfellet går grundigere inn i saken. Ikke minst kravet om at forbudet skal være hjemlet i lov. Vår oppfatning er at det ikke er det.

Han tror at dersom anken får helt eller delvis mehold vil forbudet bli opphevet. Eller at Høyesterett avgrenser det på en sterkere måte.

Trolig hastesak

Kommunikasjonsdirektør Svein Tore Andersen kan ikke svare på om saken er ankommet Høyesterett ennå, men dersom dette er en prioritert sak, noe det trolig er siden rettssaken i Borgarting lagmannsrett pågår, avgjøres saken i løpet av tre dager.

Powered by Labrador CMS