Kulturpolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i Kristelig Folkeparti (KrF) vil øke pressestøtten. Foto: Kristine Lindebø

KrF vil øke pressestøtten med 15 millioner

Også Arbeiderpartiet øker i sitt alternative budsjett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– I vårt alternative budsjett legger vi inn 15 millioner ekstra i produksjonsstøtte til pressen.

Det røper kulturpolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i Kristelig Folkeparti (KrF) overfor Journalisten.

– Da retter vi opp det reelle kuttet på sju millioner og styrker det ytterligere.

Pressestøtte

  • Samlet pressestøtte i millioner kroner per år:

2018: 320, inkludert 7 millioner i innovasjonsstøtte

2017: 313

2016: 313

2015: 308

2014: 308

2013: 308

2012: 288

  • Produksjonsstøtten er den største direkte støtteordningen som mottas av de aller minste lokalavisene og nummer 2-aviser med svak økonomi.
  • Produksjonsstøtteordningen omfatter også flere riksdekkende meningsbærende aviser, som Klassekampen og Vårt Land.

Overrasket over kuttene

Partiet legger fram sitt alternative budsjett fredag formiddag. I regjeringas budsjettforslag videreføres nivået på pressestøtten på 313 millioner kroner, som Journalisten skrev da budsjettet ble lagt frem i oktober. Det betyr i praksis et reelt kutt på rundt sju millioner kroner, fordi den ikke økes i takt med den generelle prisveksten.

KrF mener det er viktig å ta igjen noe av dette prisjusterte kuttet i pressestøtten gjennom de siste årene. Ifølge Bekkevold er det en tydelig vilje fra hele partiets stortingsgruppe å satse på mediestøtten.

– Jeg er egentlig overrasket over at regjeringa og kulturministeren legger opp til kutt i mediestøtten i sitt forslag til budsjett. Venstre har vært en god alliert for oss de siste årene, hvor vi har rettet opp kuttene som regjeringa hvert år har foreslått.

– Er det sannsynlig at dere får gjennomslag for dette?

Ja, jeg tror vi skal klare det.

Høyres Tage Pettersen. Foto: Kristine Lindebø

Høyres Tage Pettersen, som sitter i kulturkomitéen sammen med Bekkevold, presiserer at regjeringa ikke rører pressestøtten i budsjettet fordi mediemeldinga er varsla i desember.

– Vi vil komme tilbake til innretning og størrelse på pressestøtten i mediemeldinga, sier han til Journalisten.

Politikerne har tro på at mediemeldinga vil komme før jul, som planlagt.

– Ja, jeg tror sannsynligheten for at departementet rekker å levere meldinga før jul er ganske stor, sier Pettersen.

Giske vil holde støtten konstant

Også Arbeiderpartiet har lagt inn 15 millioner til ulike pressetiltak – blant annet 10 millioner i produksjonsstøtte – i sitt alternative budsjett, røper Trond Giske i kulturkomiteen, til Journalisten.

– For det første retter vi opp det reelle kuttet i budsjettet. Vi ønsker også at innovasjonssatsinga skal ha en reell finansiering, og ikke tas fra den øvrige potten, sier Giske, som er lite imponert over at regjeringa ikke har prisjustert støtten de siste årene.

– Akkurat nå når vi står overfor en stor, grunnleggende diskusjon om den overordna mediepolitikken. Da er det klokt å holde støtteordningene konstant, sier han, og poengterer:

– Det er lettere å få folk med på en omstilling om de har forutsigbare rammer.

Leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag (NJ) er glad for at politikerne nå går inn for å prisjustere pressestøtten, og til og med øke den ytterligere.

– Vi var veldig kritiske til at regjeringa hadde valgt å ikke gjøre det. Det er alvorlig, fordi pressestøtten er så viktig for de som har behov for den. Jeg er glad for at politikerne ser det, sier hun til Journalisten.

NJ-leder Hege Iren Frantzen. Foto: Kristine Lindebø
Powered by Labrador CMS