NRKJ-leder Richard Aune før overleveringen av kravene til NRK. Til høyre Rolf Johansen. Foto: Kristine Lindebø 

Lønnsoppgjøret i NRK er i gang - mandag fikk ledelsen overlevert kravene fra NRKJ

NRKJs rundt 1.700 medlemmer er ikke fornøyd med lønna, og vil tette lønnsgapet til andre store mediehus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De ansatte kan ikke forstå at vi er 110.000 mindre verdt enn kollegaene våre i andre store mediehus. Det er ikke greit, sier NRKJ-leder Richard Aune til Journalisten.

Mandag formiddag møttes partene i årets tariffoppgjør i NRK på Marienlyst i Oslo.

Aune leverte kravene fra NRKJ. Ettersom det i år er hovedoppgjør handler de både om lønn og andre goder. Han ønsker ikke å gå inn på innholdet i kravene, men sier de knytter seg til lønnsgapet fra NRK til de andre mediehusene. 

– Kravene representerer hva medlemmene forventer. Vi kommer til å gjøre det ytterste for at vi får det til, og er forberedt på alt.

32.-plass på lønnsstatistikken

Journalister i NRK tjener i gjennomsnitt 585.544 kroner, ifølge lønnsstatistikken som kom fredag. Med det havner de på 32.-plass på statistikken. De fagorganiserte i NRKJ økte lønna med 3,0 prosent, tilsvarende 17.046 kroner, fra 2016 til i fjor. Det er noe over den foreløpig beregnede generelle lønnsveksten i Norge på 2,5 prosent i fjor.

Gjennomsnittslønna i andre store mediehus var de viktigste agrumentene når de la fram kravene, ifølge Aune. Her presenterte de statistikk over lønna i NRK og andre store mediehus, som blant annet VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv, TV 2 og NTB. Alle ligger over NRK. 

– Vi ber ikke om å bli lønnsledende, men de andre mediehusene er vårt viktigste sammenlikningsgrunnlag.

LES OGSÅ: VG-journalistene tjener mest – se alle lønnstallene her

Oversikt over lønna i NRK og andre store mediehus i Norge. Grafikk: NRKJ 

Lønnesirup og kroneis

VG-journalistene ligger på lønnstoppen blant norske journalister, med en gjennomsnittslønn på 767.954 kroner. 

Medlemmene har store forventninger til årets oppgjør, ifølge NRKJ-lederen. På NRKJs Facebook-sider har flere av klubbene lagt ut bilder fra markeringer: Noen spiser «lønnsvafler», andre får lapper med lønnesirup og andre markerer med kroneis.

Direktør Olav Nyhus i juridisk avdeling i NRK, ønsker ikke å kommentere kravene fra NRKJ eller når tilbudet fra NRK vil komme. 

– Jeg kommenterer ikke mens forhandlingene pågår, sier Nyhus til Journalisten.  

Forhandlingene har deadline fredag klokka 15.

Direktør Olav Nyhus ved juridisk avdeling i NRK, hilser på NRKJ-leder Richard Aune før overlevering av kravene fra klubben. Foto: Kristine Lindebø 

 

 

Powered by Labrador CMS