Amedias valgkveld:

SVIKTET: Teknikken sviktet og rammet Amedias lokalaviser på valgkvelden. I to timer var systemet nede.

«Mange vil nok kalle dette en skandale»

Redaktører fortvilte da tekniske problemer sørget for at nettsidene til over 60 lokalaviser var nede de to viktigste timene. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er jo paradeøvelsen til norske lokalaviser, og Amedia er Norges største lokalaviskonsern, så dette er selvfølgelig veldig skuffende. Det sa ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, til Journalisten.no etter den tekniske svikten mandag kveld. 

Ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl. 

Rundt klokka ni på kvelden, da de første stemmetallene basert på forhåndsstemmer var klare for offentliggjøring, sviktet teknikken for konsernet. Og den kom seg ikke opp igjen før rundt klokka elleve. 

– Det er trist å bli rammet av teknisk svikt på en så viktig dag. Det er både flaut og dumt at vi ikke klarer å levere i løpet av de to viktigste timene på en valgkveld. Jeg vet at de som er ansvarlig for dette er lei seg i dag, og det har de all grunn til å være, sier Opdahl tirsdag formiddag. 

Men det finnes også noe positivt å dra ut av det hele, mener Opdahl.

– Jeg vil jo si at de som tviler på lokale medier har fått et tilsvar nå. At trafikken er så enorm at serverne svikter, viser at interessen og etterspørselen er der. Så dette er godt nytt for lokalavisene, sier Opdahl. 

Som en tsunami

– Det var forferdelig. Det er så mange som er avhengige av at alt fungerer, men så gjorde det ikke det. Det var ikke godt i går, og jeg forstår at mange ble sinte og frustrerte, sier Amedias innovasjonsdirektør Pål Nedregotten.

Innovasjonsdirektør i Amedia, 
Pål Nedregotten.

Han forsikrer at de har full kontroll på situasjonen tirsdag morgen, og at de er så godt som helt sire på at de har funnet årsaken til feilen. Akkurat hva som skjedde vil han foreløpig ikke si, men han forteller at forsvarsverkene mot trafikkbelastningen sviktet under presset.  

– Trafikken som kom klokka ni kan nesten sees på som en tsunami. Belastningen ble så høy at servere sviktet, noe som igjen forplantet seg videre.

Nedregotten forteller at det ble satt i gang feilsøking og feilretting så fort problemene oppstod mandag kveld, men at den store trafikken gjorde det vanskelig.

– Det er vel ingen overraskelse at trafikken til nettsidene blir stor klokka ni på en valgkveld, burde dere ikke ha vært bedre forberedt på dette?

– Jo, det er ikke vanskelig å konkludere med at dette burde vi oppdaget på forhånd, men det gjorde vi ikke. Vi trodde vi var godt rigget for trafikken, men det gikk rett og slett galt. Og i dag viser indikasjonene våre at feilen oppstod et sted vi ikke trodde det ville oppstå problemer, sier Nedregotten.

Ingen skandale, men skikkelig kjipt

Ansvarlig redaktør i Telemarksavisa, Ove Mellingen.

For redaktører og journalister rundt om i landet var det en frustrerende kveld på jobb. Redaksjonene var fylt opp med journalister som var klare for å levere valgstoff, men som ikke fikk jobbet helt som planlagt.

– Det er utrolig kjipt når en av de viktigste kveldene for en lokalavis blir utsatt for tekniske problemer. Vi hadde toppet lag på alle bauger og kanter, men så fikk vi ikke gjort noe med det. Mange vil nok kalle dette en skandale, men jeg sier at det er skikkelig kjipt jeg, sier ansvarlig Telemarksavisas redaktør Ove Mellingen. 

Tross de tekniske problemene forteller Mellingen at TA likevel hadde gode tall. Men han mener at det ikke kan være noen overraskelse at trafikken er unormalt høy på valgkvelden.

– Så nå håper og tror jeg at de som er ansvarlig for dette går dypt inn i seg selv og teknologien for å finne ut hva som har skjedd.

Brukte sosiale medier

I Fredriksstad Blad var også skuffelsen stor over at man ikke fikk levert saker til leserne.

– Det er klart det er fortvilende å se at det vi har jobbet så mye med ikke får som planlagt, sier ansvarlig redaktør René Svendsen.  ​ ​

Han forteller at avisa likevel nådde ut til mange av sine lesere, takket være sosiale medier.

– Jeg har sjelden vært så glad for at vi har jobbet godt med å tilknytte oss mange på sosial medier. Så vi følte at vi fikk informert ganske bra, tross alt. 

Svendsen forteller at han håper Amedia ser på hva som har skjedd og går opp noen nye rutiner, dersom det er nødvendig.

– Det viktigste for oss er at vi ikke mister troen på at vi kan levere når det gjelder, og derfor ser jeg frem til å høre forklaringen på hva som har skjedd.

 

Powered by Labrador CMS