– Ikke dra til Irak og Syria

NJ-lederen råder journalister til å holde seg unna. Opprørt over halshuggingen av James Foley.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Representanter for Den islamske staten (IS) la tirsdag kveld ut en video som skal vise halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

Foley jobbet for den amerikanske nettavisen GlobalPost da han ble bortført i Syria i november 2012. I videoen sier en maskert IS-kriger at drapet er en hevn for USAs luftangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak. Han viser også fram et annet amerikansk gissel som IS nå truer med å drepe. Ifølge New York Times er gisselet journalisten Steven Sotloff.

Opprørt NJ-leder

Leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence, er opprørt over den bestialske handlingen.

– Det er tragisk og grusomt. IS viser ingen respekt for menneskerettigheter, FNs konvensjon for særlig beskyttelse av journalister og helsepersonell i krig og skrevne og uskrevne regler for sivilisert framferd. Både handlingene og filmene de sender ut er bestialske og hinsides alt vi tidligere har opplevd.

Fjernet videoen

Spence råder enhver redaksjon til å diskutere om man i ytringsfrihetens navn skal bidra til å spre videoer som viser halshugginger, korsfestelser og ren slakting av mennesker.

Videoen er nå fjernet fra flere nettsteder, blant annet fra Youtube. 

– IS har sin egen logikk, som går ut på å skremme folk ved å spre slike videoer. Det kan være skadelig å se slik ondskap i detalj.

NJ-lederen mener at mediene nå bør la være å sende journalister til de aktuelle områdene.

 – Syria og Irak er verdens farligste områder for journalister. De bør holde seg unna.

Ifølge oversikten til International News Safety Institute ble seks journalister drept i Irak og fem i Syria i første halvår i år.

– Ofret sitt liv

På Facebook-siden “Free James Foley” skriver hans mor Diane Foley:

- Vi har aldri vært stoltere av vår sønn. Han ofret sitt liv mens han prøvde å vise verden det syriske folks lidelse.

– Vi setter stor pris på alle de støttende meldingene som har kommet inn etter at nyheten om den mulige henrettelsen av Jim ble kjent, sier direktør i GlobalPost, Philip Balboni, i en uttalelse som er gjengitt av CNN.

Powered by Labrador CMS