Kringkastingsrådet 20. oktober. Skjermdump NRK.
Kringkastingsrådet 20. oktober. Skjermdump NRK.

Rådsmedlemmer kaller NRKs Stjernekamp-stunt unødvendig og idiotisk

Leder Per Edgar Kokkvold i Kringkastingsrådet mener NRKs dekning av den amerikanske valgkampen ikke trenger å være nøytral. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klagene som er kommet til Kringkastingsrådet etterspør i større grad kritikk mot Hillary Clinton, og ber om at NRK sender dokumentaren «Clinton Cash». Flere har også klaget på Stjernekamp-innslaget der bilder av Donald Trump vises under fremførelsen av «American Idiot»

Leder Per Edgar Kokkvold mener det hadde vært underlig om NRK spilte en helt nøytral rolle i en amerikansk valgkamp, der Trump flere ganger har kommet med oppsiktsvekkende uttalelser og flere av hans egne har snudd ham ryggen.

På grunn av dette mener Kokkvold at NRK ikke skal trenge å være nøytral i sin dekning. Han mener det er nødvendig å være mer kritisk til Trump enn Hillary Clinton.

Flere i rådet er enig, men noen etterspør en dypere dekning av valgkampen og savner saker om hvorfor Trump er så populær og hvorfor så mange amerikanere hater Hillary. 

Se Kringkastingsrådet direkte her. 

Skal fremme ulike syn

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK forteller at det har blitt laget reportasjejournalistikk fra grasrota i USA, nettopp for å få fram følelsene amerikanerne sitter med til de to presidentkandidatene.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener NRK selvfølgelig skal få fram ulike syn, men mener de i sin dekning også må få vise at noe er rett og noe er galt.

– Jeg brenner veldig for at vi skal følge publisistiske og redaksjonelle verdier, få fram ulike syn, men vi har også et demokratisk oppdrag. Da er det noen grenser når vi også skal vise hva som er rett og galt, uttalte han. 

– Unødvendig

Kringkastingsrådet har også tatt for seg Stjernekamp-sendingen fra lørdag 8. oktober. Der viste NRK bilder av Donald Trump under Nicolines fremførelse av «American Idiot». Dette har fått flere til å reagere. 

Kokkvold spør NRK om dette var nødvendig og presiserer at Stjernekamp ikke er et satireprogram. 

Vebjørn Selbekk i Kringkastingsrådet kaller stuntet idiotisk og mener det gir seerne en oppfatning av at NRK mener Trump er en idiot. Flere i rådet mener det var helt unødvendig av NRK å gjøre dette.

Angående klagen på at NRK ikke viser «Clinton Cash» svarer NRK at dette ikke er en dokumentar, men en valgkampvideo. De ønsker ikke vise propaganda. 

Donald Trump-bilder under fremførelsen av American Idiot på Stjernekamp. Skjermdump NRK.
Donald Trump-bilder under fremførelsen av American Idiot på Stjernekamp. 
Skjermdump NRK. 

 

 

Powered by Labrador CMS