René Svendsen synes det er interessant at overraskende mange ikke forstår innlegget Fredriksstad Blad har publisert på Tiktok.

Tiktok-brukere tror viral video fra forsvarsøvelse er ekte: – Må ta spesielle hensyn, sier redaktør i Fredriksstad Blad

René Svendsen i Fredriksstad Blad sammenligner publisering på Tiktok med å være NRK Super.

Publisert Sist oppdatert

Fredag publiserte Fredriksstad Blad en Tiktok-video fra en øvelse der både Forsvaret og nødetater trente sammen. Se videoen nederst i saken.

Videoen er en nyhetsreportasje om øvelsen der flere mennesker tilsynelatende har smerter og får behandling av helsepersonell. Flere ganger blir det poengtert at det er snakk om en øvelse.

Men det får ikke alle seerne på Tiktok fått med seg.

Må ta hensyn

Ansvarlig redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, sier til Journalisten at de raskt etter å ha publisert videoen fikk inn en håndfull kommentarer fra norske brukere som lurte på om dette var ekte.

Etter hvert gikk videoen viralt og er i skrivende stund blitt sett rundt 160.000 ganger, og det er flere titalls brukere som ikke forstår at det er snakk om en øvelse. Da videoen forsvant over de språklige grensene, kom det inn enda flere brukere som ikke forstod, sier Svendsen.

Dermed har avisen sett seg nødt til å skrive inn en videobeskrivelse på engelsk, som ettertrykkelig slår fast at dette ikke er ekte.

En voksen trenger verken lyd, teksting eller caption for skjønne at dette er en øvelse, sier Svendsen, som synes de har fått en interessant erfaring.

– Vi må faktisk ta spesielle hensyn når vi publiserer video i en kanal med så unge brukere. Det er mange som ikke forstår. På tross av at vi opplyser i plakat, captiontekst, i teksting av videoen og i intervjuer, sier han.

Det virker som om folk på Tiktok ikke leser captiontekst, sier Svendsen, som legger til at det fortsetter å renne på med folk i kommentarfeltet som ikke forstår.

– Det er interessant fra en redaktørs ståsted. Jeg konkluderer med at vi i fremtiden antageligvis må gjøre det enda tydeligere for seerne hvis ting ikke er reelt. Det er vanskelig når folk poster ting som kan tolkes som om at de ikke forstår, eller blir redde. Det er første gang jeg har vært i en sånn problemstilling.

NRK Super

Svendsen sier de ikke hadde regnet med en slik reaksjon på innlegget, og at de er fullstendig klar over demografien. De har lagt ut flere hundre videoer på Tiktok uten at problemstillingen har kommet opp, forteller han.

– Det er en snittalder på 14 år, så man er tilsvarende NRK Super når man publiserer der. Videoen går viralt fordi man fatter interesse for innholdet, men så forstår de ikke hva innholdet forteller.

Nå må de rett og slett vurdere om videoen skal slettes, fordi de ikke vet hvor mange seere det er som ikke forstår den, sier Svendsen.

– Som redaktør må man i tenkeboksen. Vi er fullt i stand til å tilpasse det vi gjør etter brukerne, og vi poster videoer som kan være interessante for yngre mennesker. Men nå ser vi at vi løper en risiko for at de ikke forstår slik vi er vant med at leserne forstår, avslutter Svendsen og sier at forvirringen kan være en interessant erfaring for dem som ikke selv har Tiktok som en viktig kanal.

@frblad

‼️ This is from an EXERCISE with the Norwegian armed forces! 🫣 Bli med på ØVELSE med Forsvaret.

♬ original sound - Fredriksstad Blad

 

Powered by Labrador CMS