Tom Hetland. Foto: Stavanger Aftenblad

Sjefredaktør går av

Tom Hetland i Stavanger Aftenblad takker av etter ni år i sjefsstolen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

57-år gamle Tom Hetland velger selv å gå fra stillingen som sjefredaktør, ifølge en pressemelding fra avisen. Hetland skal nå gå over til å skrive kommentarer i Aftenbladet.

Konsernsjef i Media Norge, og Aftenbladet-styreleder Didrik Munch, sier i pressemeldingen at Hetland er blant de topplederne som har sittet lengst i en slik posisjon blant norske mediehus.

– Med Tom i førersetet har Aftenbladet gjennomgått store endringer, fra en solid avisbedrift til et fullverdig mediehus som hele tiden har beholdt og styrket sin dominerende posisjon i Rogaland. Styret vil takke ham for den betydelige innsatsen han har lagt ned gjennom mer enn 9 år som sjefredaktør i Aftenbladet, sier Munch.

Styret setter i gang arbeidet med å se etter en ny sjefredaktør. Hetland har akseptert å sitte i stillingen til etterfølgeren er på plass.

Mistet motivasjon

Hetland sier til Journalisten at Aftenbladet det siste året var kommet i en fase hvor motivasjonen hans som sjefredaktør gradvis minket. Han viser til krevende omstillingsprosesser som innebar nedbemanninger og kostnadskutt. Og selv om han hadde avtale om at han kunne gå av om tre år, fristet ikke det.

– Jeg ønsket ikke tvinge meg selv til å gå i tre år til med en redusert motivasjon. Jeg ville heller bruke de siste fem-seks årene på å gjøre noe jeg hadde lyst til, forteller Hetland.

Så snart hans etterfølger er på plass, vil Hetland gå over til å fungere som skrivende medarbeider igjen, og da særlig som kommentator.

For Hetland ble det for mye av tiden som sjefredaktør som gikk til administrasjon og byråkrati. Han forteller det ble krevende å se på økonomien i bedriften, og å finne nye økonomiske modeller.

– Kontakt med leserne og medarbeiderne er den delen av redaktørrollen som jeg liker veldig godt. For å få til dette har jeg måttet kjempe for å finne tid, forteller han.

Vurdert lenge

Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde sa til Aftenposten i forrige uke at mediekonsernet måtte se på andre forretningsområder enn medier for å bygge videre. Deriblant lånevirksomhet. Han mente også det tankegangen ikke burde være; hva Schibsted kan gjøre for Aftenposten, men heller hva Aftenposten kan være for Schibsted.  Også Hetland reagerte negativt på utspillet fra Sunde dagen etter i Dagens Næringsliv, men han sier at dette utspillet ikke har spilt inn på hans avgjørelse om å trekke seg fra sjefsjobben.

– Jeg har tenkt på dette lenge, men har skjøvet det foran meg. Det siste tiden har det likevel bygget seg så sterkt opp, at jeg ikke lenger følte det var noen vei tilbake.

Om etterfølger sier han at det er det andre enn han som skal ta seg av, men legger til at han mener det er flere gode kandidater i avishuset i Stavanger.

– Men jeg vil ikke nevne noen navn.

Flere mulige kandidater

Nevne navn vil heller ikke klubbleder Finn Våga. Han har ingen sterke meninger om hvem det burde være som tar over etter Hetland, utover at de bør være den beste man kan få tak på.

– Og så er jeg ikke så naiv at jeg tror det er et helt fotballag av kandidater der ute, men klubben vil bidra til at vi kan få den som er best for mediehuset, sier han.

Våga sier han ønsker seg en sjefredaktør som vil videreføre kvalitetsjournalistikken i avisen, og samtidig ha vilje og evne til å se fremover for å satse på nye journalistiske områder og muligheter.

Varm og raus

Klubblederen omtaler den avtroppende sjefredaktøren i varme ordelag og karakteriserer han som en god og anstendig sjefredaktør. Våga sier han har forståelse for at Hetland nå går av etter å ha sittet i stolen i ni år.

– Og så har vi vært gjennom tre aggressive nedbemanninger, og blitt en del av et konsern. Det er store omveltninger. Det er godt han skal fortsette hos oss, for han er en dyktig kommentator.

– Jeg vil også berømme hans raushet og varme gjennom de tøffe nedbemanningene.

Powered by Labrador CMS