Aller-bygget på Hasle. Foto: Martin Huseby Jensen

Dagbladet og Aller Media må kutte 65 årsverk

Det danskeide mediekonsernet må spare inn 110 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klubbleder Tone Rudberg i Aller Media, som også representerer de ansatte i styret, bekrefter kuttene overfor Journalisten.no. Hun forteller at konsernet skal redusere bemanningen med mellom 45 og 65 årsverk. Kuttene blir fordelt likt mellom Dagbladet, Aller Media og DB Medialab.

Hun forteller at den nye store nedbemanningen kommer til å bli iverksatt relativt raskt. Journalisten snakker med henne rett etter allmøtet for alle i huset er ferdig.

I sju år har Anders Nyland ledet Bergensavisen, nå ser det ut til at eierne skviser ham ut.

Kritiske funksjoner

– Ledelsen ser for seg at staben skal reduseres med mellom 45 og 65 årsverk. Trolig blir det 65 årsverk. Vi hadde tilsvarende runde i vår og ikke alle som da fikk sluttpakke er ute av døren. Mange av dem er fortsatt i arbeid fordi de ikke kan unnværes og har derfor fått forlenget tiden som følge av at funksjonene deres er driftskritiske. Ledelsen mener den skal klare å unngå at kritiske funksjoner blir rammet. Men det fatter jeg ikke hvordan de skal få til siden det er driftskritisk allerede, sier Rudberg.

Det var Medier24.com som først meldte om kuttene i ettermiddag. Nettstedet skrev at det var kalt inn til allmøte i mediehuset klokken 14.

For ti år siden trykket Vebjørn Selbekk Muhammed-karikaturen. Nå skal han vurdere innholdet i NRK

Dagbladet reudserer innkjøp

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen sier til Journalisten at tiltakene skal ha effekt fra 1. oktober neste år.

– Noe mer ønsker jeg ikke å kommentere fordi vi er i drøftinger om dette i Dagbladet.

En tommelfingerregel er at ett årsverk koster rundt én million kroner i året. Det betyr at Aller Media skal spare 45 millioner kroner andre steder enn på bemanning. Markussen sier at disse kostnadene skal spares inn på variable kostnader som innkjøp, og ikke ved å kutte i utgaver av papiravisen.

– Frekvens og geografi berøres ikke, sier Markussen.

– Hvor ligger smertegrensen på opplaget for når det er nøvendig å kutte i frekvens?

– Det er noe vi har løpende vurderinger på, men ikke noe som er aktuelt nå.

Klubbleder Tone Rudberg opplyser at ledelsen har formidlet at det blir sluttpakker på nivå med kuttrunden i vår.

Da tilbød konsernet oppsigelsetid uten arbeidsplikt, pluss tre måneder med lønn. De tre månedene gjaldt alle. På den måten kunne de ansatte oppnå seks eller ti måneder totalt, avhengig av hvilken oppsigelsestid man har.

Etter hva Journalisten erfarer dreier kuttene i Dagbladet og DB Medialab seg om et trettitalls årsverk. Tilsammen jobber det rundt 130 redaksjonelle medarbeidere av 230 ansatte totalt i de to selskapene.

Etter hva Journalisten forstår vil redaksjonen rammes med opp mot 20 årsverk, mens resten skal tas på merkantil side.

Kuttet i vår

I mars måtte både Aller og Dagbladet kutte 50 årsverk. Året i forveien måtte Aller redusere bemanningen med 50 årsverk.

Sluttpakkene skal være frivillige og kunne søkes på. Ledelsen sier at de skal forsøke å ikke si nei til dem som søker. Utvikling og markedsarbeid digitalt er skjermet for prosessen. Disse delene oppfattes som for kritiske for driften til at de involveres i denne runden.

Aller Media kjøpte Dagbladet sommeren 2013.

Dagbladet hadde et negativt årsresultat på 4,1 millioner kroner i fjor av en omsetning på 536,9 millioner kroner. Aller Media hadde et resultat på 12,6 millioner kroner av en omsetning på 781,5 millioner kroner.

Papiravisen har ifølge NA24 et salg over disk enkelte dager på 40.000 eksemplarer. Opplaget skal ifølge sjefredaktør John Arne Markussen ligge på 65.000 eksemplarer i snitt. Blant annet som følge av bulkavtaler med blant annet bokhandler-kjeden ARK. På lørdag har avisen et opplag på 115.000 aviser.

For en uke siden sa Markussen til Journalisten at alle avisdagene så langt er lønnsomme, men at de i mediehuset følger nøye med på utviklingen. Tidligere har Dagbladet avviklet søndagsavisen.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS