Snorre Valen sier det er veldig stas å få støtte av Fritt Ord til en siste sesong av prosjektet «Sentrumskonrollørene».

Trønderdebatts anmeldelser har skapt debatt – nå får de støtte til enda en runde

– Målet er å ta arkitekturdebatten hjem, sier Snorre Valen. 

Publisert

Trønderdebatt-prosjektet «Sentrumskonrollørene» er tildelt 50.000 kroner av Fritt Ord. Det melder stiftelsen selv fredag

Prosjektet anmelder og gir terningkast til trønderske bygde- og tettstedsentrum, og støttepengene sørger for en siste sesong, forteller redaktør Snorre Valen til Journalisten. 

– Altfor mye av arkitekturdebatten er utilgjengelig for folk, forklarer redaktør Valen, når han beskriver hvorfor de satser på prosjektet som har skapt debatt rundt om i Trøndelag.  

Anmelder sentrum 

Prosjektet startet allerede i 2021 da Valen ble tipset om bloggen Obskur arkitektur, drevet av journalisten Stefan Kaliski og kunsfotograf Mikkel Marhaug, som har utdannelse i henholdsvis kulturminneforvaltning og billedkunst. 

– Jeg ble umiddelbart hektet. For meg representerte de to antitesen til fjernt, utilgjengelig arkitekturspråk, men også til mye av hytte-med-neven-mot-skyene-tonen en også finner i debattene om arkitektur. Kaliskis tekst og Marhaugs bilder er tilgjengelige, forståelige, men rotet i god, faglig innsikt. Det er en herlig kombinasjon, sier Valen. 

Sentrumskontrollørene har skapt debatt i Trøndelag, sier Valen. Blant annet i Namdalsavisa.

Sentrumskontrollørene, altså Kaliski og Marhaug, har de siste årene trålet Trøndelag og anmeldt bygde- og tettstedssentrum. Målet, sier Valen, er å ta arkitekturdebatten hjem.  

– Det er mer enn nok diskusjon om store, statlige signalbygg i hovedstaden. Vi vil ha mer debatt om stedene folk tilbringer hverdagen sin. Hvorfor ser de ut som de gjør? Hva er en god utforming av sentrum i lokalsamfunn, og ikke? Og hvorfor?

 Skaper debatt

Anmeldelsene har skapt debatt i Trøndelag, sier Valen, og han mener det er særlig interessant å se hvordan reaksjonene varierer fra sted til sted og hvem som engasjerer seg. 

– På Fosen avstedkom anmeldelsen av Brekstad mye oppfølging i Fosna-Folket. Ordførere og selv helseministre har rast (helse- og sosialminister Ingvild Kjerkol kommer fra Stjørdal, red.anm.), mens lokalaviser både har skrevet oppfølgingssaker og gitt ris og ros. Akkurat som vi håpet på.

Støtten fra Fritt Ord gir Trønderdebatt muligheten til en siste sesong av prosjektet, som Valen sier koster ganske mye. 

Stor anmeldelsesrunde 

– Når vi er ferdige vil vi ikke ha besøkt alle tettsteder i Trøndelag, men vi vil ha dekket de fleste typer steder man finner i fylket – inkludert en spesialanmeldelse av det mest trønderske av alt: det svære kjøpesenteret. 

Neste anmeldelsesrunde vil starte til våren og publiseres i sommer, forteller Valen, som legger til at anmeldelsene som helhet utgjør et fantastisk portrett av samtidens Trøndelag. 

 – Næringsstruktur og verdiskapning, historie, sentralisering, offentlig sektors rolle og plass i lokalsamfunnet – alt dette kan du følge fra sted til sted i serien. Jeg har lært utrolig mye av å være redaktør for Stefan og Mikkels artikler.

Alle Sentrumskontrollørenes anmeldelser kan du lese herPowered by Labrador CMS