Podkasten Avhørt har publisert flere episoder om Jonas Aarseth Henriksen, som de intervjuet få dager før han ble drept. Dekningen har blitt trukket fram som bakgrunn for VG Forlags snuoperasjon om bokutgivelse.

Avhørt

Tror bok ble stanset etter Journalisten-artikkel – VG avviser

Podkasterne i Avhørt tror presseomtale kom overraskende på.

Publisert

I en fersk episode av den populære krimpodkasten Avhørt snakker programlederne Stein Morten Lier, Helge Moldver og Lars Christian Nygaardstrand om situasjonen der VG Forlag brått bestemte seg for å droppe utgivelsen av bok om podkasten.

Boka lå allerede ute til forhåndssalg på nett, og hadde lanseringsdato 20. november.

I episoden kommer det fram at podkasterne setter utviklingen i sammenheng med omtale hos Journalisten:

– Boka ble stoppet rett etter at Journalisten.no ringte meg. De hadde fått nyss i at det kommer en bok, og det var ingen hemmelighet, den lå allerede ute til forhåndssalg. De skrev en kjapp artikkel om det, sier Lier i podkasten.

18. oktober publiserte Journalisten en kort artikkel med tittel «Gir ut bok om Avhørt - på VG Forlag». Lier har tidligere uttalt at kontrabeskjeden fra forlaget kom rundt 25. oktober.

Podkasterne snakker om at de tror overskriften i Journalisten gjorde flere oppmerksomme på boka, og at det skapte diskusjon i VG-huset.

– Jeg tror den var kort, den diskusjonen. Vi fikk iallfall bare en melding om at boka ikke kom til å bli gitt ut, sier Liers makker Helge Moldver i episoden.

Journalisten har spurt VGs printdirektør Jan-Christian Walle om kommentar til uttalelsene i podkasten. I en epost skriver han:

«Vi har vært tydelige på begrunnelsen for ikke å gi ut boken overfor Avhørt. Spekulasjonene som fremmes har ingen rot i virkeligheten. Vi mener det er mer hensiktsmessig med direkte dialog mellom partene fremfor å ta dette i offentligheten, og har derfor ingen ytterligere kommentarer.»

I en epost signert Walle til Avhørt-redaksjonen som Dagbladet har fått tilgang til, begrunner VGs bokkansellering med at forutsetningene er endret:

«Overordnet handler det om at forutsetningene er endret siden avtalen ble inngått. Om VG Forlag skulle gå videre med prosjektet, måtte boka ha en annen og mer kritisk tilnærming enn planlagt. Etter vårt syn er ikke det hensiktsmessig».

Powered by Labrador CMS