Helge Moldver (t.v.) og Stein Morten Lier utgjør Avhørt-redaksjonen sammen med Lars Christian Nygaardstrand.
Helge Moldver (t.v.) og Stein Morten Lier utgjør Avhørt-redaksjonen sammen med Lars Christian Nygaardstrand.

Podkasten Avhørt

– Hvis det er vårt arbeid i Jonas-saken de reagerer på, kunne de sagt fra mye tidligere

Avhørt-programleder Stein Morten Lier reagerer på forklaringen til VG.

Publisert Sist oppdatert

Journalisten kunne tidligere i dag fortelle at VG Forlag har stoppet den planlagte utgivelsen av boka om Avhørt.

Avhørt-programleder og -produsent Stein Morten Lier sier til Journalisten at det er en uke siden de fikk beskjed om at bokutgivelsen skulle stoppes.

– Et par dager senere kom skriftlig begrunnelse om at de mener vår og VGs redaksjonelle linjer ikke samsvarer. Det er rart at det kommer nå, etter et halvt år med arbeid og tre uker før boka skal ut i hyllene.

Lier tror den reelle bakgrunnen kan være en annen.

I en epost mellom VG og Avhørt, gjengitt av Dagbladet, står det:

«Overordnet handler det om at forutsetningene er endret siden avtalen ble inngått. Om VG Forlag skulle gå videre med prosjektet, måtte boka ha en annen og mer kritisk tilnærming enn planlagt. Etter vårt syn er ikke det hensiktsmessig».

E-postens avsender er Jan-Christian Walle, VGs direktør for print.

Han understreker videre i e-posten, ifølge Dagbladet, at kontrakten gir forlaget adgang til å ikke gi ut boka. 

– Blitt for store

– Dette er i utgangspunktet en ufarlig bok som handler om oss, og hvordan podkasten har blitt så stor som den har. Hvis det for eksempel er vårt arbeid i Jonas-saken de reagerer på, kunne de sagt fra mye tidligere, vi har holdt på med den saken siden august, sier Lier.

I e-posten Dagbladet har gjengitt, pekes det på episodene Avhørt har publisert om Jonas-saken, og at disse publiseringene har ført til en debatt om journalistisk metode og presseetiske vurderinger.

«Forlaget mener det er unaturlig for VG å gi ut ei bok om podkasten uten å problematisere disse forholdene. En slik tilnærming til prosjektet er en annen enn planlagt», skriver print-direktøren videre.

Lier mener det kan være andre årsaker til at VG Forlag nå har snudd:

– Jeg tror at vi de siste månedene har blitt en stor konkurrent. Vi har for eksempel blitt mye større enn Krimpodden, og jeg tror at det oppfattes som uheldig internt at VG Forlag nå skulle gi ut bok om oss.

En slik begrunnelse er også merkverdig, mener Lier:

– Vi gir også ut podkast hos Podme. Det er Schibsted, det også. Hvis en bokutgivelse om oss er problematisk for dem, burde det være problematisk at vi gir ut 36 episoder i året hos Podme også.

Kobler på advokat

Nå går den planlagte lanseringen opp mot julesalget i vasken, og det er helt uavklart hva som skjer med boka, sier Lier.

– Vi har via advokat meldt fra at vi mener de ikke har anledning til å heve kontrakten på det grunnlaget de oppgir, og at hvis de står på sitt mener vi det må bli snakk om en type erstatning. Dette har vi ikke fått svar på, sier Lier.

I en e-post til Journalisten skriver Jan-Christian Walle, direktør for print i VG:

– Jeg kan bekrefte at VG Forlag har besluttet å ikke gå videre med prosjektet. Det er ikke uvanlig at bokprosjekter ikke ender med utgivelse, men vurderingene vi som forlag gjør og begrunnelsen for slike avgjørelser tar vi da direkte med forfatterne, som vi også har gjort i dette tilfellet.

Journalisten har også bedt VG om kommentarer på påstandene fra Lier. Saken oppdateres når vi eventuelt får et svar fra VG.

Powered by Labrador CMS