Kulturminister Linda Hofstad Helleland forserer arbeidet med å utrede kommersiell allmennkringkasting. Foto: cf-wesenberg@kolonihaven.no

Helleland ber medieutvalg hasteutrede ny støtteordning

Kulturministeren vil ha rask avklaring på TV 2s rolle som allmennkringkaster.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediemangfoldsutvalget pålegges derfor å levere delrapport i høst om ulike modeller for kommersiell allmennkringkaster.

I en pressemelding fra Kulturdepartementet søndag kveld heter det:

“Regjeringen er opptatt av mediemangfold og at det i framtiden skal finnes flere og uavhengige miljøer for nyhetsformidling, aktualitet og debatt”.

Dagens Næringsliv meldte om saken tidligere på kvelden. 

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har nå bedt mediemangfoldsutvalget om å forsere sitt arbeid og levere en delrapport som skal vurdere ulike modeller for fremtidig kompensasjon av en kommersiell allmennkringkaster. Utvalget legger fram sin komplette innstilling i form av en offentlig utredning 1. mars 2017.

Les også: Topptungt utvalg skal se på medienes framtid

– Regjeringen vil følge opp Stortingets bestilling om et initiativ for fremtidig modell for kommersiell allmennkringkasting før jul. Derfor har vi bedt Mediemangfoldsutvalget forsere sitt arbeid og levere en delrapport i høst, slik at vi får utredet grundig ulike modeller som vi kan presentere for Stortinget, sier kulturministeren.

Initiativet kommer i kjølvannet av at TV 2 valgte å ikke søke på en kommersiell tv-avtale som skulle gjelde fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019. Dette ble kjent 4. august. TV 2 har varslet betydelige kutt og skal spare 350 millioner kroner de neste tre årene. Ved å unnlate å søke den midlertidige avtalen med staten avviser kanalen å binde seg til daglige nyhetssendinger og til å ha hovedkontoret i Bergen.

Nå vil departementet presentere mediemangfoldsutvalget for ulike modeller der deler av merkostnadene som er forbundet med forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster påtar seg, blir kompensert. Utvalget skal vurdere modellene og avgi en uttalelse innen den nye fristen, det vil si i løpet av høsten.

I 2010 ble det inngått avtale mellom Kulturdepartementet og TV 2 om status som formidlingspliktig allmennkringkaster. Avtalen ble forlenget ett år i februar 2015, og gjelder fram til 31. desember i år.

Powered by Labrador CMS