TV 2s hovedkontor på Nøstet i Bergen. Foto: Glenn Slydal Johansen

TV 2 sier nei til å søke TV-avtale

TV 2 kommer ikke til å søke om å bli kommersiell kringkaster. Det bekrefter kanalen selv på deres nettsted.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse. Allmennkringkasting er en bærebjelke i norsk mediemangfold. En gjennomsnittlig norsk TV-seer ser nesten to timer daglig på allmennkringkasterkanalene. Derfor har vi tro på at regjeringen følger opp sin egen og Stortingets målsetting om å sikre kommersiell allmennkringkasting, slik at vi ikke går tilbake til allmennkringkastermonopolet, sier sjefredaktør Olav T. Sandnes til egen nettavis.

Åpen for ny runde

I et brev til Kulturdepartementet skriver Sandnes ifølge TV 2 at mediehuset er klar for å søke på en langsiktig avtale dersom den inneholder en balansert motytelse, slik avtalen har gjort siden 1992. Sandnes ønsker altså tilskudd til allmennkringkastingsforpliktelser som produksjon av nyheter i form av penger, ikke bare formidlingsplikt.

TV 2 skriver også at de er klar for å søke dersom det kommer en snarlig utlysning av en langsiktig avtale med balanse mellom forpliktelser og motytelser.

– Udramatisk og ikke overraskende

Tidligere torsdag skrev Journalisten at Bergens Tidende dropper kommersiell TV-avtale som skulle gjelde fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019. Avisen vil ha bedre tid på seg til å forberede en grundig søknad i neste runde.

Les: Bergens Tidende dropper kommersiell TV-avtale

Kulturdepratementet bekrefter like etter fristens utløp at ingen har søkt på avtalen. Kulturminister Linda Hofstad Helleland karakteriserer det som udramatisk og lite overraskende i en pressemelding fra departementet:

– Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen. Det er også spennende at avismiljøet sier at allmennkringkasting er interessant, selv om fristen i denne omgang var for knapp, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Kulturministeren varsler samtidig at hun vil komme tilbake til Stortinget med et initiativ for fremtidig kommersiell allmennkringkasting

Ambisjon om å bli i Bergen

En knapp halvtime før fristen for å søke går ut klokken 16, var det Bergens Tidende (BT) som først meldte at flere kilder tett på prosessen forteller til avisen at kanalen ikke ville søke om å bli kommersiell kringkaster de neste årene.

Det betyr at kanalen står fritt til å flytte hovedkontoret fra Bergen om de skulle ønske det. Tidligere i år inngikk TV 2 en 12 års lang leiekontrakt i et bygg under oppføring nær Opera-huset i Oslo.

I torsdagens brev til Kulturdepartementet skriver TV 2 at deres ambisjon er å videreføre allmennkringkasteroppdraget med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen.

I 2010 ble det inngått avtale mellom Kulturdepartementet og TV 2 om status som formidlingspliktig allmennkringkaster. Avtalen ble forlenget ett år i februar 2015, og gjelder fram til 31. desember i år.

Powered by Labrador CMS