Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan til høyre sammen med Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson på en pressemelding i Ankara i november i år.
Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan til høyre sammen med Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson på en pressemelding i Ankara i november i år.

Tyrkisk journalist arrestert etter å ha tvitret om påståtte seksuelle overgrep

– Vi er bekymret for at lignende etterforskning og arrestasjoner vil øke i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Den tyrkiske journalisten Sinan Aygül har blitt arrestert i det sørøstlige Tyrkia for angivelig å ha spredt falske nyheter, skriver The Guardian.

Arrestasjonen skjedde etter at journalisten skrev på Twitter at en 14 år gammel jente skal ha blitt seksuelt misbrukt av flere menn, inkludert politifolk og soldater.

Dette er første arrestasjonen etter at parlamentet vedtok den omfattende lovgivningen som president Recep Tayyip Erdoğans regjerende parti sa ville beskytte offentligheten. Kritikere sier at loven kan bli misbrukt av myndighetene og at den utgjør en trussel mot ytringsfriheten, ifølge The Guardian.

Twittermeldingen har nå blitt trukket tilbake og slettet av journalisten selv, melder The Guardian. Han har også beklaget for ovenfor myndighetene for å ha publisert historien på sosiale medier.

Aygüls advokat, Diyar Orak, sier til Reuters at varetektsfengslingen var ulovlig.

– At implementeringen av lovgivningen (...) som ble brukt for første gang så vidt vi vet, blir tolket på denne måten av rettsvesenet, gjør oss bekymret for at lignende etterforskning og arrestasjoner vil øke i fremtiden.

Den tyrkiske loven har en fengselsstraff på inntil tre år for alle som sprer «falsk» eller «villedende» informasjon. Erdoğans AK-parti og dets nasjonalistiske MHP-allierte sier loven har som mål å bekjempe falske nyheter.


Powered by Labrador CMS