Anders Sømme Hammer vant IR-prisen 2017. Foto: Martin Huseby Jensen

Anders Sømme Hammer fikk IR-prisen

Tønsberg/Skup (Journalisten): Både VG og Nationen fikk hederlig omtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ikke færre enn tre bidrag var frilanjournalist Anders Sømme Hammer nominert til Internasjonal Reporter-prisen. Men det var for Brennpunkt-dokumentaren «Talibanistan» han fikk prisen.

Juryen skriver at de tre nominasjonene samlet er resultat av en modig og standhaftig tilstedeværelse under særdeles vanskelige arbeidsforhold. 

«Sømmers bidrag problematiserer vilkår for og effekter av norsk engasjement i Afghanistan, Irak og Syria og er derfor viktige bidrag til norsk utenrikspolitisk debatt. Men enda viktigere gir de en unik innsikt i sosiale og politiske realiteter på bakken i de landene som beskrives som ikke er filtrert gjennom norske politiske briller.» skriver juryen som har bestått av Anne Hege Simonsen, Kjell Gjerseth, Haakon Børde og Tuva Bogsnes.

«Juryen vil særlig framheve reportasjen Talibanistan. Gjennom afghanske kilder på begge sider av konflikten formidler den dyp innsikt i forholdene i Afghanistan etter at norske styrker trakk seg ut og med dem mye av mediefokuset. Hammer viser i denne reportasjen verdien av langvarig tilstedeværelse som arbeidsmetode og får et rikholdig kildeutvalg i tale som ingen andre.»

Diplomer til VG

Det første diplomet ble tildelt tidligere VG-journalist - nå kommunikasjonssjef i Hurtigruten - Rune Thomas Ege, Helge Mikalsen, Sondre Nilsen og Dan Kåre Engebretsen for «Festning Europa.» 

Juryens begrunnelse går blant annet på at «Festning Europa» tar for seg Europas nye fysiske murer, hvor de bygges, hvorfor de bygges og hvordan de oppleves både av flyktninger og lokalbefolkninger.

Reportasjen er pedagogisk, analytisk og informativ og sammenfatter kunnskap, innsikt og opplevelse på en imponerende måte, mener juryen. 

Det andre diplomet gikk til VGs utenriksredaksjon for dekningen av Syria og Irak, representert ved bidragene:  «Aleppo-innbyggernes historier om å overleve», «Kampen om Mosul» og «De glemte flyktningene».

«VGs utenriksredaksjon har fulgt borgerkrigene i Midtøsten tett over mange år. Årets nominerte bidrag viser redaksjonens imponerende evne til å variere innfallsvinkler og kildebruk. I «Kampen om Mosul er VG selv tilstede på bakken og leverer tett og god nyhetsrapportering av høy kvalitet, både i tekst og bilde» heter det i juryens begrunnelse.

I tillegg viser juryen til at «Aleppo-innbyggernes historier» viser hvordan det er mulig å komme tett på en dramatisk situasjon også uten personlig tilstedeværelse, men gjennom godt og systematisk kildearbeid.

«Bruken av tegninger kombinert med videosnutter befolkningen i Aleppo selv har filmet gjør reportasjen også visuelt nyskapende. «De glemte flyktningene» viser redaksjonens evne til å se flyktningkrisen i Europa i sammenheng med krigene i Midtøsten. Dermed evner VG å gi en kontinuerlig og innsiktsfull dekning av et sammensatt og tidvis forvirrende politisk bilde.» fortsetter juryen. 

Nationen fikk diplom

Det siste diplomet gikk til Hilde Havro, Eva Undheim, Hans Bårdsgård og Astrid Dypvik for nettproduksjonen «Kven skal eige jorda?», publisert på Nationen.no.

«Kva for betydning har ulikt eigarskap for landbruket og matproduksjonen?” er spørsmålet som stilles i dette pedagogiske og menneskenære nettrigget. Journalistene tar oss med til bønder i Norge, Europa og Afrika og belyser grunnleggende, men likevel komplekse spørsmål på en lettfattelig måte» heter det juryens begrunnelse.

Powered by Labrador CMS