Professor vil gi samtykke til PFU-behandling

Anki Gerhardsen klaget inn NRK, Khrono og VG til PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag klager frilansjournalist Anki Gerhardsen Khrono, NRK og VG inn for Pressens faglige utvalg (PFU) for å ha identifisert en professor ved Universitetet i Stavanger (UiS) for å ha sendt det hun omtaler som seksuelt ladede meldinger til flere unge kvinner, inkludert tidligere egne studenter. Professoren skal blant annet ha spurt en kvinne om å kjøpe trusen hennes.

– Dette er å betrakte som en klage, heter det fra Gerhardsen.

Informasjonsbehov?

Gerhardsen skriver at hun mener kvinnene står fritt til å dele skjermbilder av meldingene i sosiale medier, men at det å identifisere professoren med navn og bilde som de tre nevnte mediene gjorde, er noe helt annet.

– Hvis jeg i det hele tatt skulle vurdert identifisering, skulle meldingene ha vært sendt til mange mennesker professoren hadde direkte makt over i kraft av sin stilling da meldingene ble sendt. De skulle ha pågått over lang tid på tross av klar beskjed om å stoppe. De skulle ha vært av straffbar kvalitet, og professoren skulle hatt status som siktet. Slik jeg vurderer presseetikken er jeg usikker på også om dette er nok til identifisering, men vår professor har uansett blitt identifisert på et langt svakere grunnlag, skriver Gerhardsen.

Hun ber PFU vurdere om medienes identifisering oppfyller et berettiget informasjonsbehov, slik hun mener Vær Varsom-plakaten krever.

Aftenposten skriver at alle de tre mediene står fast ved identifiseringen av professoren.

Krever eksplisitt samtykke

Fagmedarbeider Mathias Vedeler i Norsk Presseforbund (NP) bekrefter overfor Journalisten at PFU har mottatt klagen. Gerhardsen sendte nemlig en kopi av kronikken til PFU tirsdag kveld.

Men om saken faktisk vil tas opp til behandling er foreløpig uavklart. I et intervju med Aftenposten stiller professoren seg positiv til klagen.

– Jeg er svært glad for initiativet fra Gerhardsen, sier professoren til Aftenposten.

Vedeler sier at situasjonen der den som skal gi samtykke uttaler seg positivt i en avis uten å ha gitt samtykke til PFU samtidig, er ny. Han understreker at PFU ikke har vurdert klagen eller tatt stilling til den ennå.

– Våre retningslinjer sier at det skal gis eksplisitt samtykke til selve klagen når det klages på vegne av en annen. Vanligvis er det ikke nok at vi finner et sitat i en avis hvor man uttaler seg positivt til en klage. Men vi har ikke vurdert dette tilfellet, sier Vedeler.

Vil gi samtykke

Og det samtykket vil gis, bekrefter professoren:

– Ja, jeg samtykker til det. I samme nettutgave av Khrono der jeg blir hengt ut, anonymiserer de en høyskolelektor i Bergen som er tatt for våpen og amfetamin. Bare for å sette det hele i perspektiv, skriver professoren i en e-post til Journalisten.

Om sekretariatet vil ta klagen opp til såkalt forenklet behandling uten tilsvarsrunde, eller full behandling med svarrunder er så langt ikke avgjort.

Powered by Labrador CMS