Lars Hilles gate 30 der blant annet TV 2, NRK, Bergens Tidende og Bergensavisen skal flytte inn om ett år. Bildet er tatt under byggearbeidet i februar 2016. Foto: Glenn Slydal Johansen

Nybygg vil trolig koste TV 2 16 mill. i året

Neste år flytter TV 2 inn på rundt 6.500 kvadratmeter i Media City Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Neste år flytter TV 2 inn i Media City Bergen i Lars Hilles gate sammen med NRK, Bergens Tidende, Bergensavisen, medieutdanningen ved Universitetet i Bergen og Vizrt.

I forrige uke ble det kjent at TV 2 droppet å søke på regjeringens utlyste TV-avtale for kommersiell kringkasting. Samtidig bad TV 2-sjef Olav T. Sandnes regjeringen om å lyse ut en ny avtale med klarere motytelser, i klare ordelag penger, mot forpliktelser som daglige nyhetssendinger og nyhetsredaksjon i Bergen.

Dersom TV 2 ikke inngår ny avtale med regjeringen står i praksis TV-kanalen fritt til å flytte hovedkontoret til Oslo. Sandnes har selv har avvist at det er aktuelt, i hvert fall på kort sikt. I vinter inngikk TV 2 en leiekontrakt på 12 år i et bygg under oppføring i Bjørvika i Oslo.

Ber politikerne tenke næringspolitikk

Utviklingsdirektør Petter Ole Jakobsen i tidligere TV 2-spin off, grafikkselskapet Vizrt, ber politikerne tenke på de næringspolitiske sidene ved å beholde TV 2 i Bergen, og ikke bare de mediepolitiske. Han frykter for hva som kan skje dersom TV 2 flytter hovedkontoret fra Bergen til Oslo.

Jakobsen sier den opprinnelige tanken om å skape en medieklynge handler om at de ulike leietagerne kan samhandle og forhåpentligvis skape noe nytt, slik tilfellet var med Vizrt, som for to år siden ble solgt for 2,5 milliarder kroner til et oppkjøpsfond.

– Den blir sterkt redusert i hvert fall. Det blir ikke det samme selv om de andre selskapene naturligvis vil bli der. TV 2s størrelse gjør det til en spesiell drivkraft, sier Jakobsen om klyngeeffekten dersom TV 2 skulle forsvinne.

– Du ber regjeringen om å komme TV 2 i møte på det mediepolitiske for å redde det næringspolitiske?

– Det næringspolitiske er et argument i den retningen. Det er viktig at vi er med på å definere hvordan fremtiden skal bli, ikke bare løpe etter Facebook og andre.

Til Bergens Tidende onsdag sier Jakobsen at Vizrt alltid vil være i Bergen, men at argumentet for å ha hovedkontoret plassert der svekkes kraftig hvis TV 2 flytter.

Tause om størrelse

Journalisten har fremskaffet en oversikt (se nederst) over hvor store lokaler de ulike deltagerne i Bergens medieklynge skal ha. Men som eneste bedrift ønsker TV 2 ikke å opplyse dette selv. Prosjektleder Svein Ove Søreide i TV 2 sier de ikke opplyser detaljer om mediehusets leiekontrakt.

– Vi blir den største leietakeren med en og en halv etasje og flytter inn i august neste år, sier Søreide, som ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Entra vil heller ikke kommentere detaljer om leietakernes kontrakter. Han sier at TV 2 er prosjektets største leietaker, og at avtalene er langsiktige.

Han svarer slik på spørsmål om hvordan Entra ser på muligheten for at TV 2 kan komme til å forlate Bergen:

– Det er spekulasjoner det ikke er naturlig for oss å delta i. Vi skal skape visjonen som lå til grunn for prosjektet. Spekulasjoner om TV 2 påvirker ikke dette prosjektet og det er heller ikke naturlig for oss å kommentere det, sier Bratlie.

Betaler trolig rundt 16 millioner årlig

Men basert på en skisse som ble vist fram under Nordiske Mediedager i Bergen like etter at TV 2-styret ga sin tilslutning til planen i 2014, er TV 2s areal trolig på rundt 6.500 kvadratmeter. Det baserer seg på at hver av etasjene i bygget ifølge NE Nyheter er på 4.300 kvadratmeter, og at TV 2 skal ha en og en halv etasje.

Universitetet i Bergen betaler ifølge et notat fra 2014 6 millioner kroner årlig for sin 15 års leiekontrakt på 2.000 kvadratmeter.

Men TV 2s leiekontrakt er trolig noe kortere enn dette, og Universitetets kostnad er derfor ikke helt overførbar. En næringsmegler i Bergen som Journalisten har vært i kontakt med sier TV 2 sannsynligvis også har fått en rabatt gitt lokalenes størrelse, slik at den årlige prisen trolig ligger rundt 2.500 kroner per kvadratmeter.

Gitt disse forutsetningene vil TV 2 trolig betale rundt 16,25 millioner kroner årlig for lokalene. Dersom kanalen gitt de pågående nedbemanningene må fremleie lokaler, kan den årlige kostnaden bli lavere.

Foto: NRK

NRK nest størst

Bergensavisen skal etter hva Journalisten kjenner til ha rundt 600 kvadratmeter på en kontrakt som løper i 5 år i Media City Bergen.

Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende opplyser at de skal ha 2.400 kvadratmeter i nettoareal i 10 år.

NRK har tegnet kontrakt for 3.500 kvadratmeter for seg selv og må betale for en andel på 1.500 kvadratmeter fellesarealer. Kontrakten løper i 20 år.

Jakobsen sier at nevnte Vizrt skal ha 3.000 kvadratmeter i en periode på 10 år.

Powered by Labrador CMS