Kadafi Zaman, TV 2 utenfor rettssal 250 i Tinghuset.. Foto:Kathrine Geard

Respekterer intervjufri sone

OSLO TINGHUS (Journalisten): TV 2-reporter Kadafi Zaman har gruet seg til å dekke rettssaken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2-reporter Kadafi Zaman har gruet seg til å dekke 22. juli-rettssaken i Oslo tingrett. Nå er han tilbake i situasjonen han var i på Sundvollen i dagene etter 22 juli: Som reporter med kort vei til etterlatte, ofre og pårørende av terroren.

Trangt

– Jeg snakker med de som har et ønske om å snakke. Det virker som alle respekterer det. Noen går også med klistremerke, sier Zaman.

Merket han viser til har teksten «No interviews, please»  i svart skrift i en hvit sirkel med rød ramme rundt. Det bæres av berørte av terrorangrepene som er til stede i tinghuset for å følge rettssaken.

Hele 2. etasje er sperret av for rettssaken, og medier og fornærmede har egne saler der de følge TV-overføringen fra rettssal 250. Men under pausene trekker alle ut i det samme området.

Like bak Zaman er et område han sier er intervjufri sone. Også det respekterer mediene, ifølge reporteren. Men det er trangt om plassen. Like ved siden av har VG Nett, TV 2 og NRK posisjoner. Dit går reporterne som følger TV-overføringene i en av salene som ikke er underlagt kringkastingsforbudet.

Sterke inntrykk

22. juli og i dagene som fulgte rapporterte TV 2-reporteren fra Sundvollen. I et intervju til Journalisten sa han at det var vanskeligste jobben han hadde gjort i sitt liv som journalist.

Zaman sier at han har gruet seg til rettssaken. Og den første dagen gjorde sterkt inntrykk.

– Det var alle navnene i tiltalebeslutningen. Å høre aktor si hvert navn med fødselsdato, sted og kulebane var veldig sterkt. Også videoen fra regjeringskvartalet gjorde voldsomt inntrykk. Men aller sterkest var lydloggen, og å høre jenta bare hviske, sier Zaman, som også har lagt Breiviks manglende reaksjoner på minne.

Travle dager i vente

Samtidig, inne i rettssalen er forsvarer Geir Lippestad ferdig med sine kommentarer til aktors åpningsforedrag. Etterpå kommer menneskemengden igjen ut i myldreområdet i 2. etasje. Da tar reporterne over kringkastingsbølgene til fordel for det som skjer inne i rettssalen.

– Akkurat nå har jeg sendinga på øret. Når jeg ikke er direkte sitter jeg i TV-salen og ser og hører alt, sier TV 2-reporteren.

De kommende fire dagene er det massedrapsmannen som skal forklare seg i tingretten. Men det har retten nektet TV-kanalene å sende ut til publikum. Dermed har reporterne travle dager i vente. Vekselvis skal de skifte mellom å følge saken i salene som ikke er underlagt forbudet og å gå ut og referere direkte hva som foregår til det øvrige publikummet.

Powered by Labrador CMS