Shabana Rehman. Foto:Kathrine Geard

- Åpnet nytt sentimentalt rom

Komiker og spaltist Shabana Rehman mener terrortiltaltes gråt viser at uventede ting kan skje under rettssaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  Da terroristens propagandafilm ble avspilt under aktors innledningsforedrag begynte massedrapsmannen selv å gråte i retten. Det mener Rehman åpner et nytt sentimentalt rom i rettssaken.

Det er utrolig at i en så kontrollert rettssak og planlagt prosess så kan fortsatt uventede ting skje. Det åpnet seg et sentimentalt rom. Det er jeg ikke overrasket over. Det skjer nettopp i en video med sin egen romantisering og heltedyrkelse. Men det sentimentale rommet er der, sier Rehman.

 For NRK

Hun skal følge rettssaken tett under alle de ti ukene på oppdrag for NRK. Hun skal skrive minst én nettkommentar i uka, og i tillegg delta i ulike debatter mens saken pågår.

 Rehman sier hun ønsker å være en tilgjengelig stemme i løpet av rettssaken, både i sosiale medier og i radio- og TV-debatter.

 – Det er viktig at det er et mangfold av stemmer og kommentatorer. Vi skal fortolke dette sammen.

Viktig oppdrag

Årsaken til at hun takket ja til jobben i NRK er at hun mener det er viktig at det som pågår i rettssal 250 i Oslo tinghus blir tolket.

 – Dette er en av de viktigste samfunnsoppdragene jeg har tatt på meg. Kommentatorrollen er utrolig viktig for å fortolke og begripe.

 – Den virkelighetsoppfatningen han har er basert på fakta, men er ekstremt fortolket. Derfor er kommentatorrollen viktig for å kommentere det som er forvrengt hos Breivik, sier NRK-kommentatoren engasjert.

 Hun mener det er særlig viktig med kommentatorer under Breiviks forklaring for å unngå at han får gjennomført det hun omtaler som hans spill.

 – Vi skal ikke være med på hans premisser.

 – Hva kan du bidra med?

 – Dette er et viktig oppgjør. Jeg er berørt som alle norske borgere, og var selv i Akersgata sammen med to tenåringer da det smalt. Jeg er preget og berørt som alle andre.

Må skille rollene

Bakgrunnen som komiker mener hun at hun klarer å legge til side under rettssaken.

 – Jeg har jobbet som spaltist i mange år og har klart å skille rollene når det er nødvendig. Det er vonde ting vi skal kommentere.

 Hun sier at samfunnet skal svare den terrortiltaltes handlinger med ikkevold.

 – Anders Behring Breivik valgte vold. Vi skal ta opp disse tingene uten vold.

 

Powered by Labrador CMS