Hilde Haugsgjerd i Oslo tingrett. Foto: Kathrine Geard

Har ikke funnet Breivik-innlegg

Hilde Haugsgjerd vitnet i terrorrettssaken i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landets største avis mottar mellom 30.000 og 40.000 leserinnlegg hvert eneste år. Av disse slipper rundt ti prosent til. Terroristen Anders Behring Breivik var blant disse, hevder han selv.

Men blant papirinnleggene har Aftenposten ikke funnet ham. På nett har han til gjengjeld vært synlig, forklarte sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Oslo tingrett i dag.

Søkte for politiet

– Har dere undersøkt om Breivik har skrevet noe om dere, spurte koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren ifølge VG Netts ord-for-ord-dekning.

– Vi har undersøkt. Jeg ble gjort kjent med at han hevder å ha sendt oss innlegg til papiravisen som han ikke har fått på trykk. Det har vi ikke funnet, men det kan godt stemme, vi mottar mellom 30.000 og 40.000 innlegg i året, mange av dem refuserer vi med et standardsvar, så det kan godt være han har fått det, svarte Haugsgjerd.

Sjefredaktøren var kalt inn som vitne av terroristens forsvarere og skulle ifølge forsvarer Geir Lippestad forklare hvordan Aftenposten vurderer innlegg som kommer til papir og nettavisen.

Måtte stenge debatten

For nettet er det annerledes siden det har ubegrenset plass, forklarte sjefredaktøren, men etter 22. juli valgte Aftenposten å stenge sitt eget nettforum Debattsentralen fordi det ble for vanskelig å moderere.

Vi kunne ikke forhåndsmoderere der, det var helt umulig. Og våre moderatorer kunne heller ikke plukke ut enkeltinnlegg, det ble for mye. Og etter 22. juli skjedde, lukket vi dette debattrommet. Det gjorde vi mer som et akutt tiltak fordi vi ønsket å verne pårørende for det som kom i slike debattfora, fortklarte Haugsgjerd.

Hun forklarte at det er et problem med disse foraene, samtidig gjorde hun det klart at deler av debatten var fornuftig og uproblematisk på dette tidspunktet.

Aftenposten innførte også midlertidig forhåndsmoderering av nettdebatten på avisens artikler. Denne ble avviklet etter noen uker.

Fant nettinnlegg

Aftenposten har på oppfordring fra politiet søkt etter navnet til Breivik i nettdebattene, og har funnet et par innlegg som kan stamme fra terroristen.

- «Jævla sosialister». «Herregud slutt og klag, det er 14 soldager i året, resten er ræva. Ingen griller eller koser seg i parkene når det er sol. Jeg skal kose meg med et par øl i parken … [innlegget fortsetter)». Dette innlegget ble ifølge VG Nett publisert 11. juli 2008. Det neste er fra 26. mars 2009:

«Aftenposten= kulturkommunister». [Haugsgjerd leser opp innlegget i sin helhet] – Så har han stilt meg et par spørsmål på det vi kaller nettprat.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen ville vite om innleggene ble moderer. Haugsgjerd forklarte at det siste innlegget ikke ble det. Og at det heller ikke ble signert Breivik, men kom fra adressen andersbehring.

Mener avisene demoniserer

Terroristen mente han ikke kjente igjen det første innlegget og sa det ikke var hans, mens de øvrige kjenner han igjen.

Breivik gjorde det klart at det i Norge ikke er noen aviser som er motstander av multikulturalismen.

– Ikke bare Aftenposten, men alle norske aviser driver systematisk sensur og demonisering av kulturkonservative, og har i mange år drevet demonisering av FrP. De har i mange år drevet ytringssensur av kulturkonservative og innvandringskritikere ved å referere til dem som høyreekstreme og islamofobe. Det er veldig mange moderate høyrestemmer som blir demonisert.

(Forklaringen til Haugsgjerd er hentet fra VG Netts dekning ord-for-ord fra Oslo tingrett.)

Powered by Labrador CMS