36 journalister drept i Israel og Gaza

Starten på krigen i Gaza er den dødeligste for journalister i det 21. århundre, melder RSF. 

Publisert Sist oppdatert

Siden Hamas gikk til angrep på Israel 7.oktober har antallet drepte journalister steget raskt i takt med Israels bombing av Gaza. Søndag meldte Committee to Protect Journalists (CPJ) at 36 journalister og mediefolk er blitt drept til nå i konflikten. 

Minst tolv av  journalistene er blitt drept i forbindelse med arbeid, og de fleste er drept i israelske luftangrep mot Gaza.  

– Ekstremt uhørt

– Det er helt eksepsjonelt og ekstremt uhørt. 36 journalister er et veldig, veldig høyt antall. Særlig sett i lys av at det inntil krigen startet 7. oktober, var 16 journalister totalt som hadde blitt drept i verden. Det sier noe om karakteren til konflikten og intensiteten av det vilkårlige bombardementet av Gaza, som Israel utfører, sier prosjektleder for Midtøsten ved International Media Support (IMS), Johan Wogensen Bach, til danske Journalisten

Reportere uten grensen (RSF) skriver på sine nettsider at krigen i Gaza er den blodigste starten på en krig for journalister i det 21. århundre. CPJ melder at konflikten er den dødeligste for journalister siden de begynte å dokumentere drepte journalister tilbake i 1992. 

– Israels angrep på Gaza som svar på Hamas´ massakre, vil gå inn i historiebøkene som en av de mest grusomme hendelsene for journalister, så vel som for alle andre sivile. Den israelske regjeringen burde innse at grusomhet ikke rettferdiggjør grusomhet. Staten Israel vil måtte stå historisk ansvarlig for døde journalister på en skala vi ikke har sett i det 21. århundre. Vi ber israelske myndigheter stoppe bombardementet, som er å vurdere som krigsforbrytelser, sier generalsekretær i RSF Christophe Deloire på deres nettsider

Mange drept hjemme

Blant de 36 drepte journalistene skal 31 være palestinske, fire  israelske og en libanesisk. CPJ har også kunngjort navnene på de som er bekreftet døde. Åtte journalister skal være skadet, tre savnet og åtte arrestert. 

Av de tre journalistene som er savnet skal en palestinsk fotograf være anholdt av den israelske hæren, mens en israelsk fotograf skal ha blitt tatt som gissel av Hamas med sin tre år gamle datter.

Flere av de døde journalistene skal ha blitt drept hjemme, mange av israelske luftangrep mot Gaza. Ingen av de tre israelske journalistene var på jobb da de ble drept, mens den libanesiske journalisten skal ha dekket trefninger på grensen mellom Libanon og Israel. 

Av de 31 drepte palestinske journalistene skal 8 ha jobbet for medier knyttet til Hamas. 

Powered by Labrador CMS