Frykter å bli lagt ned

Redaktør og daglig leder i Edda-avisen Driva, Ole Petter Pedersen, tror A-pressens løfter om ikke å legge ned aviser vil vike for utsiktene til gevinst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi følger med på spekulasjonene om Edda Media, og det virker sannsynlig at A-pressen kommer med et bud. Dersom eieren vår, Mecom, hadde vært uinteressert, ville nok beilerne fått klar beskjed allerede, sier Pedersen.

Han frykter at en omsetning på 13 millioner kroner og et overskudd på én million, slik Driva oppnådde i fjor, ikke vil telle tungt nok i et nytt, sammenslått aviskonsern.

Flytte annonsører

– Dersom A-pressen overtar Edda-avisene, vil det nok være mer interessant for dem å ha én avis i slike områder. Økonomisk sett er det større potensial i å slå sammen eller avvikle enkelte aviser. Annonsører kan da flyttes over, og den gjenværende avisen kan i mye større grad diktere prisen, mener han.

Pedersen stoler ikke på løfter fra A-pressen om at det er uaktuelt å legge ned aviser i områder hvor de i dag er i sterk konkurranse med Edda Media-aviser. Det er situasjonen for Driva, som konkurrerer mot A-presseavisene Aura Avis og Tidens Krav i fem-seks kommuner på Nord-Møre.

– Vi har ingen planer om å lukke aviser. Hvis et oppkjøp skulle bli aktuelt, så vil det oppstå en rekke konkrete spørsmål og synspunkter, men dette er ting vi må ha en prosess på, uttaler Eriksen til Dagens Næringsliv fredag.

– Lite forpliktende

Driva-redaktøren mener slike uttalelser er lite forpliktende, og er skeptisk til om det finnes noen garanti mot at A-pressen legger ned aviser.

– Spørsmålet er hvor mange avistitler vi må regne med legges ned umiddelbart eller kort tid etter en eventuell overtakelse. Kanskje de ikke legger ned noen fra dag én, men i en seinere fase når man har hatt en gjennomgang av synergieffekter. Vi er selv i en utsatt posisjon. Faren for at vi legges ned ved et salg til A-pressen, vil jo noen si er overhengende. Jeg vil jo tro at det ganske kjapt kommer en debatt om ikke Varden skal forsvinne, og også i Moss og Fredrikstad vil det sannsynligvis skje ting, sier Pedersen.

Fått garantier?

– Hvordan kan dere unngå å bli lagt ned eller slått sammen med konkurrenter?

– Det kan sikres ved at A-pressen ikke får lov til å overta de delene av Edda som resulterer i at overtakelsen kommer i strid med eierskapsloven. Men jeg tror ikke A-pressen driver med dette uten å ha fått noen garantier fra sine venner i Arbeiderpartiet. Så det hele virker litt fåfengt.

Pedersen argumenterer med at Driva fyller et behov i indre Nordmøre. Men han er redd for at regnestykkene tilsier at A-pressen som eier av et sammenslått konsern ikke vil beholde konkurrerende aviser.

– A-pressen kan umulig være interessert i å opprettholde dagens avisstruktur. De gir ikke fra seg penger, når det er mer lønnsomt å legge ned enn å beholde flere aviser i samme region. A-pressen vil tjene mer på å legge ned Driva og overføre annonsørene til Tidens Krav. Dette kan på den annen side skape grunnlag for at lokale aktører starter en ny avis, noe som kan skje flere steder.

Skeptisk til fellesstoff

– Er du bekymret for at det blir mindre mangfold i de lokale avismarkedene, ved at et sammenslått A-pressen- og Edda-konsern sender ut felles feature- og servicestoff til alle 101 avisene?

– Jeg er skeptisk til å bruke mye syndikalisert stoff. Vi bruker noe Edda-stoff, stort sett bilsider, men ellers har vi kun egenproduserte saker fra regionen. Man skal ikke undervurdere leserne. Det er uinteressant for dem å se samme stoff, produsert av et byrå i Oslo, i flere av avisene i vårt distrikt. Det ville være meningsløst dersom forskjellene mellom de tre avisene forsvant.

Powered by Labrador CMS