Kultur- og liekstillingsminister Abid Raja la i dag fram et forslag for ny mediestøttelov. Her under en pressekonferanse om koronasituasjon tidligere i vår.

Har forslag til ny mediestøttelov klart

Skroter mediestøtteråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringa foreslår ny lov om økonomisk støtte til mediene, skriver Kulturdepartementet i ei pressemelding.

Loven bygger på en stortingsmelding om mediene som ble lagt fram i 2019, og i desember ble det første lovforslaget sendt ut på høring.

– I dag er det viktigere enn noen gang at vi har tilgang til mangfoldige, uavhengige og pålitelige medier. Derfor har regjeringen i dag foreslått å lovfeste den økonomiske støtten til mediene, skriver kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i pressemeldinga.

Mediestøtteloven etablerer en ny modell for mediestøtten som bidrar til forutsigbare økonomiske rammer for mediene, og styrker medienes uavhengighet, ifølge departementet.

Les hele lovforslaget her.

Hovedpunktene i forslaget:

  • Lovfesting av tilskuddsordningene og de samfunnsmessige formålene med mediestøtten.
  • Innføring av fireårige styringssignal for den økonomiske rammen for NRK.
  • Innføring av fireårige styringssignal for den samlede økonomiske rammen for tilskuddsordningene på mediefeltet.
  • Styrking av armlengdes avstand mellom politiske myndigheter og mediene ved å lovfeste Medietilsynets og Medieklagenemndas uavhengighet i behandlingen av enkeltsaker om mediestøtte.

Skroter støtteråd

Da mediestøttemeldinga og forslaget til mediestøtte ble lagt fram i fjor, var mange kritiske til forslaget om et mediestøtteråd. Regjeringa har tidligere varslet at de ikke vil videreføre forslaget om et slikt råd, noe som ble bekreftet i det nye lovforslaget.

Det er Norsk Redaktørforening (NR) fornøyd med. Generalsekretær Arne Jensen sier at han er glad for at de har fått gjennomslag for kritikken mot mediestøtterådet.

– Det er ingen stor overraskelse at det ikke kom med i loven, men nå står det svart på hvitt, og det er bra, sier han til Journalisten.

Jensen sier at NR støtter at mediestøtten lovfestes, og er positiv til at støtten bestemmes for fire år av gangen.

– Valgt å lytte

– Mange har vært kritiske til forslaget om å opprette et uavhengig mediestøtteråd og ment at dette ikke vil bidra til å oppnå målene med loven. Vi har valgt å lytte til innspillene, og forslaget om mediestøtteråd er derfor ikke en del av lovforslaget vi sender til Stortinget, skriver Raja i pressemeldinga, og legger til:

– Derimot har vi lagt til rette for mer forutsigbare økonomiske rammer for mediene ved å innføre fireårige styringssignal, jevnlige gjennomganger av virkemiddelbruken og lovfeste tilskuddsordningene. Forutsigbare rammevilkår er viktigere enn noen gang i lys av det omskiftelige markedet mediene befinner seg i.

Powered by Labrador CMS