Espen Rasmussen (t.v) og Agne Ødegaard har utviklet Adresseavisens boligrobot. Foto: Espen Bakken / Adresseavisen.

Ny «medarbeider» i Adressa skriver hundrevis av boligsaker på kort tid

Avisa har utviklet sin første robot.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Denne artikkelen er skrevet av Adresseavisens boligrobot».

Slik slutter saken med tittel «Jarveien 6 solgt for første gang på 49 år» på adressa.no.

Adresseavisen har utviklet sin første robot for automatiserte saker, og den spesialiserer seg altså på boligstoff. Roboten leser tinglysninger av solgte boliger i Midt-Norge, og produserer saker av disse, som også Adresseavisen selv skriver om fredag.

Første sak på front

Utviklingsavdelinga i avisa har jobbet med roboten ei stund nå, men har foreløpig bare eksistert i en beta-utgave, selv om den begynte å skrive saker i midten av desember. Torsdag ble første sak publisert på fronten av adressa.no, merket «Bolig-roboten».

– Vi er veldig klare på at den er skrevet av en robot, men det viktigste er å få fram at dette fortsatt er i en test-fase, sier utviklingsredaktør i Adresseavisen, Christer Solbakk Johnsen.

Roboten skriver sakene basert på informasjon den finner om boliger. Den lager også fire forskjellige titler med ulike vinklinger, noe utvikler Agne Ødegaard har brukt en del tid på å programmere den til. Han har utvikla roboten sammen med datajournalist Espen Rasmussen. Begge er ansatt i utviklingsavdelinga, som ble opprettet i 2015.

– Det har vært veldig gøy å prøve å lære bort journalistikk til en datamaskin. Man må jo forsøke å lage et system som virker for alle muligheter, sier Rasmussen til Journalisten.

Mens Ødegaard har jobbet med kodinga av roboten, har Rasmussen tatt seg av språk og innhold.

– I starten var det mye rart som kom ut, men det har vært et mål at den skal lage saker som skal være av så høy kvalitet at de ikke må ha en manuell gjennomgang i tillegg, sier datajournalisten.

Finner bilder selv

Ifølge utviklingsredaktør Johnsen har boligsaker lenge vært populært stoff for Adresseavisens lesere.

– Først på papir, og når vi flyttet det over på digitale plattformer var det viktig for oss at det også skulle løses digitalt, med bilder og lenker, sier Johnsen.

Bilder finner roboten i «Google street view». Nederst i saken ber avisa om innspill og kommentarer fra leserne, men foreløpig har det ikke kommet noen, så vidt Johnsen vet.

– Vi har fått en medarbeider som kan skrive flere hundre saker på kort tid, sier Johnsen, og ser ikke bort ifra at avisa vil få flere liknenede «medarbeidere» – hvis det fungerer med denne første.

– Det er jo ikke sånn at roboten skal stjele jobbene til journalistene, men de gjør det enklere å bruke tid på den viktige journalistikken, den som ikke kan automatiseres, sier utviklingsredaktøren.

Powered by Labrador CMS