Anders Hammer er på Fortellingens kraft etter å ha vært i Afghanistan i én måned.

Anders Hammer ønsker å reise tilbake til Afghanistan

Sier situasjonen for journalister i landet er utrygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalisten, forfatteren og dokumentaristen Anders Hammer er nettopp kommet tilbake til Norge fra Afghanistan.

I dag deltok han på konferansen Fortellingens kraft i Bergen for å snakke om «Do not Split», dokumentaren han laget om demokratiprotestene i Hongkong, som han tidligere i år ble Oscar-nominert for.

Les Journalistens sak om skapelsen av «Do not split».

Hammer fortalte også om sin siste reise til Afghanistan.

Mens NRKs Yama Wolasmal og TV 2s Fredrik Græsvik ble evakuert ut av landet, valgte Hammer å dra inn - og han ble der én hel måned.

Anders Hammer ble intervjuet av Ove Sjøstrøm på Fortellingens kraft.

– Det var bare et spørsmål om tid før Taliban skulle ta over, men jeg hadde ikke sett for meg at det ville skje så fort. Da fikk jeg et akutt behov for å prøve å reise inn. Også var jeg bekymret for venner som var der, sa han fra scenen - og la til:

– Jeg syns det var vanskelig, fordi jeg har følt at jeg har relativt god innsikt på afghanske forhold, men da jeg var der forstod jeg ikke hvordan ting kom til å utspille seg.

Masse videomateriale

Det er ikke første gangen Hammer er i Afghanistan. Siden 2006 har han vært der årlig, og har også vært bosatt der i en periode på seks år. Han har tidligere gjort grundige dybdeintervjuer med Taliban-ledere.

Hammer bekreftet at han har kommet hjem med mye videomateriale, og at han etter hvert ønsker å dra tilbake til Afghanistan for å fortsette arbeidet.

– Var livet ditt i fare? spurte tidligere utenriksreporter Ove Sjøstrøm, som intervjuet ham på scenen i Bergen.

Hammer svarte at han ikke ønsker å avsløre detaljer rundt hendelsene han opplevde i Afghanistan og hva han har jobbet med. Det vil han at skal komme frem ved en senere anledning.

Han kom videre med en advarsel til alle journalister om at det er stor fare for å bli utsatt for vold i Afghanistan, og at innbyggerne der føler seg fanget i landet.

– Nå er Afghanistan bare veldig annerledes enn hvordan det har vært. Det var gamle farer som var borte, og masse nye sikkerhetsproblemer. Men det er ofte litt tilfeldig om journalister kommer til å bli skadd eller ikke.

Anders Hammer viste videoklipp fra filmen «Do no Split» på konferansen.
Powered by Labrador CMS