Aftenposten:

Faksimile fra Aftenposten.no

Med i kampen om gjeve priser

Både overvåkningsskandalen og Kristin Solbergs Kabul-avskjed er nominert til Europas svar på Pulitzer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

European Press Prize ble opprettet av sju europeiske mediestiftelser i 2012, inspirert av den prestisjefylte amerikanske Pulitzer-prisen. I fjor ble Dagbladet hedret med pris for beste innovasjonsjournalistikk i 2013. Avisa avslørte dårlig datasikkerhet gjennom artikkelserien “Null CTRL”.

Prisene for 2014 vil bli utdelt i april. I år var det i alt 346 bidrag fra 36 land. Priskomiteen har vurdert alle kandidatene og offentliggjorde tirsdag sin nominasjonsliste. Den inneholder to norske bidrag, begge fra Aftenposten.

I kategorien “Distinguished writing”: Kristin Solbergs reportasje i Aftenposten/Amagasinet om sin avskjed med Kabul, etter tre års opphold i den afghanske hovedstaden.

Kristin Solberg ble tildelt Den store journalistprisen 2014, sammen med Anders Sømme Hammer. Foto: Birgit Dannenberg

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: “Solberg innkapsler levende sine to år som korrespondent i Afghanistan, og husker de modige kvinnene hun fulgte mens de kjempet for å overleve midt i krigen.”

I fjor ble Solberg, sammen med frilanskollega Anders Sømme Hammer, tildelt Den store journalistprisen for modig utenriksjournalistikk.

I kategorien “Investigative reporting”: Aftenpostens avsløring av hemmelig overvåkning i Oslo, ved journalistene Andreas Bakke Foss, Per Anders Johansen og Fredrik Hager-Thoresen.

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: “Det er falske basestasjoner for mobil overføring i nærheten av noen av den norske hovedstadens viktigste bygninger - og ulovlige operatører som lytter i et gigantisk og truende omfang.”

Aftenposten-prosjektet er blant kandidatene til Den store journalistprisen 2015, og er også med og kjemper om årets Skup-pris.

Powered by Labrador CMS