Aftenposten slettet kommentar fra journalist de kritiserte

Ett arbeidsuhell, forklarer de. 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

KORRIGERT: Med presiseringer fra Aftenposten om slettepraksis

Aftenposten hadde i helgen en bred dekning av Nordlys-satsingen Buzzit. Artikkelen fikk bein å gå på, og var gjenstand for stor deling og frisk diskusjon i sosiale medier. 

I sin artikkel trekker Aftenpostens journalist Jan Gunnar Furuly fram en sak skrevet av Buzzit-journalist Andreas Beddari Høyer. Artikkelen skal være ord-for-ord avskrivning fra The Guardian. 

Tok til motmæle

Høyer ønsker å ta til motmæle utover imøtegåelsen i artikkelen. Fra hans ståsted er det ikke så enkelt som Aftenposten hevder i sin reportasje. Snarere mener han landets største avis også gjør denne type journalistikk. 

I kommentarfeltet forfatter han følgende mening:

«Og hvilket nivå legger Aftenposten seg på her: http://reise.aftenposten.no/reise/25-grunner-til-at-Norge-er-det-beste-landet-i-verden-59067.html#.VCke4RauTzZ

 Å diskutere gjenbruk av saker burde gjøres med bakgrunn i at det er en utstrakt praksis, ikke noe Buzzit gjør på et helt annet nivå enn andre. Som eksempelet over er bevis på.»

Kommentaren ligger en stund like under ett innlegg Furuly selv publiserte mange timer tidligere (se bilde til høyre). 

I en epost til Journalisten merker Høyer seg at kommentaren ikke er slettet slik Aftenposten vanligvis fjerner kommentarer hvor det i ettertid står at kommentaren er slettet, men at den er fjernet helt uten henvisninger. En merkelig praksis, mener Høyer.

Var en tabbe

OPPDATERT: Ifølge nettdebattansvarlig Vibeke Buan er det i hvert fall ikke vanlig praksis å slette kritikk mot avisens journalistikk. Snarere er ambisjonen at spaltene skal være åpne for nettopp dette. Ifølge henne er det ingenting i Aftenspostens retningslinjer som tilsier at kommentaren skulle slettes.

- Det er ikke tilfelle at Høyers kommentar ble fjernet på en annen måte enn vanlig. Dersom en kommentar slettes uten at noen andre har kommentert den, vil det ikke fremgå i kommentarfeltet at den er borte.

 Buan opplyser at slettingen er gjort i Sverige, hos modereringsselskapet Interaktiv Säkerhet. Ifølge debattansvarlige er kommentaren slettet ved en feil. Hun beklager dette overfor Høyer og viser til at hans kommentar nå er lagt ut igjen. Noe som også stemmer. 

- Teamet i Sverige modererer etter våre debattregler, men i det store antallet kommentarer som postes på Aftenposten.no hver dag, vil det glippe fra tid til annen. Dette var en slik glipp.

Endret etter påpekning

Etter at innlegget til Høyer ble lagt ut igjen, svarer Furuly ham. Her viser han til at det i hans øyne ikke er snakk om plagiatmessig gjengivelse av de 25 punkter. Dessuten skriver han: «Listen til Aftenposten Reise teller 10 av 25 punkter. De femten siste må du klikke deg inn på Huffington Post for å lese.»

Men det først etter klokken 14:34 i går. Ni og en halv måned etter artikkelen ble publisert. For i går ble administrerende direktør Kristin Stoltenberg også gjort oppmerksom på listeartikkelen av Høyer. På Twitter i går skriver hun at:

- Vi har en egen vinkling og god kreditering, men ser i dag at vi kunne brukt færre punkter av listen. Det endres nå. Takk for beskjed!

Her er Aftenpostens opprinnelige versjon med alle de 25 punktene.

Powered by Labrador CMS