Aftenposten-klubbleder Kristjan Molstad og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.
Aftenposten-klubbleder Kristjan Molstad og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.

Klubbleder om Skogen Lunds Tangen-utspill: – Veldig rart

Tror lesernes tillit kan ta skade.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten-redaksjonsklubbleder Kristjan Molstad klør seg i hodet over uttalelsene fra Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted som eier blant annet Aftenposten.

DN fortalte tidligere fredag at Skogen Lund sa rett ut at hun har vært «jævlig irritert» over dekningen av Nicolai Tangen og prosessen der han ble ansatt som ny oljefondsjef.

Spesielt dekningen fra VG, en annen Schibsted-avis, ble bemerket. Skogen Lund sa at hun kjente seg veldig igjen i dekningen og medietrykket mot Tangen:

– Det blir et paradoks for meg, for Schibsted eier VG, som har vært de som har kjørt ham aller hardest. Samtidig skal jeg som konsernsjef ikke påvirke deres redaksjonelle beslutninger. Det har jeg åpenbart ikke gjort, siden de har kjørt den saken som de har, så det er vel et bevis på det, sa Skogen Lund, og la til at det var «helt vanvittig» hva Tangen hadde blitt utsatt for.

Rart med bredside

– Kristin Skogen Lund har rett i at hun er «et fritt menneske med ytringsfrihet», men hun har også rett når hun sier at hun som konsernsjef ikke skal påvirke Schibsted-avisenes redaksjonelle beslutninger. Derfor synes jeg det er veldig rart at hun kommer med en sånn bredside, skriver Molstad til Journalisten.

– Som konsernsjef bør hun holde sine tanker om avisenes redaksjonelle vurderinger for seg selv, også i ettertid, skriver Molstad.

Mener etterspillet viser viktighet

– Jeg registrerer at det har tæret på for flere med et halvår på hjemmekontor, innleder VG-klubbleder Jørgen Braastad i en melding til Journalisten.

Han mener kritikken fra Skogen Lund i seg selv viser medienes totale uavhengighet.

Jørgen Braastad er leder for NJ-klubben i VG.
Jørgen Braastad er leder for NJ-klubben i VG.

– Vi setter alltid pris på at leserne engasjerer seg i journalistikken vår. Det gjelder også Kristin Skogen Lund, skriver Braastad, og legger til:

– Tangen-sakens etterspill viser tydelig at dette har offentlighetens interesse, og at det har vært riktig av VG å belyse saken fra alle sider. Det viser også måten Stortinget tok tak i dette på.

– Kan være skadelig

Aftenposten-klubbleder Molstad sier seg også sikker på at Schibsteds redaktører ikke lar seg styre av slike kommentarer.

– Men det er ikke det viktigste her. Det viktigste er lesernes oppfatning av og tillit til vår redaksjonelle integritet. Og i en sånn sammenheng kan Lunds uttalelser være skadelige for oss.

Kristin Skogen Lund svarer, via kommunikasjonsdirektør Atle Lessum:

– Som Molstad er jeg veldig trygg på at våre ansatte og redaktørene i Schibsteds aviser føler at våre mediehus har absolutt uavhengighet. Jeg er sikker på at det jeg sa på Handelshøyskolen - og settingen det skjedde i - ikke rokker ved dette. Det synes jeg også VG-redaktør Gard Steiros uttalelse til DN bekrefter.

Steiro sa til DN at Skogen Lund måtte få mene det hun ville.

– Vi står inne for dekningen vår og kommer til å fortsette vår dekning av den saken uavhengig av det, det er viktig for meg å understreke, sa Steiro.

Powered by Labrador CMS