VG-journalist Kyrre Lien (t.v) på togstasjonen i Kyiv, sammen med kollega Amund Bakke Foss og Aftenposten-korrespondent Hanne Christiansen.

Slik var den kaotiske ferden ut av Kyiv: – Måtte bare kaste oss på sjansen

VG- og Aftenposten-journalistene kastet seg rundt da mulighet åpnet seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag, etter først å ha vurdert det som ikke trygt nok å evakuere, avgjorde VG og Aftenposten å trekke sine journalister ut av Kyiv.

VG-journalist Kyrre Lien har oppholdt seg i Ukraina siden før invasjonen startet natt til torsdag i forrige uke, men tirsdag 1. mars forlot han og kollegaene landet.

– Vi så stadig flere tegn på at det kunne bli en beleiring av hovedstaden, og at det kanskje ville bli veldig vanskelig å komme seg ut derfra. At Putin så hevet atomberedskapen var også en faktor for oss, sier Lien til Journalisten over telefon fra Romania.

Han forteller om ukrainske soldater i hovedstaden som ble tydelig mer anspente, slitne og skvetne etter hvert som situasjonen eskalerte.

VG-teamet har selv omtalt å bli ransaket på gata etter rykter om sabotører i journalistvester.

– Summen av det gjorde at vi måtte ta en avgjørelse på å komme oss ut.

Fortvilte familier

I går, mandag, dukket det opp en mulighet for å forlate hovedstaden. En journalistkollega av Lien tok kontakt for å fortelle at togene fremdeles gikk ut av Kyiv.

Kyrre Lien (t.v.), Amund Bakke Foss, Hanne Christiansen, Harald Henden, Gina Grieg Riisnæs og Jan Tomas Espedal på vei ut av Ukraina og inn i Romania.

– Fra vi fikk beskjeden tok det nok ikke mer enn en halvtime før vi var på vei til togstasjonen. Vi måtte bare kaste oss på sjansen.

Lien skildrer situasjonen på togstasjonen i Kyiv som ekstremt folksom og kaotisk. Tusenvis av desperate ukrainere, både barnefamilier, gamle og unge, forsøkte å flykte hovedstaden.

– Vi fikk ikke plass på det første toget til Lviv, så vi ble stående i folkemengden på perrongen. Da kunne vi bare håpe på at det kom et tog til.

Etter hvert rullet det opp et gammelt sovjetisk tog som tok Lien og kollegene ut av hovedstaden mot sørvestlige Ukraina. Lien forteller at det på toget var familier som gråt av fortvilelse over å måtte reise.

Overnattet på gamlehjem

Toget tok journalistene til en liten by sørvest i landet. Lien forteller at disse byene er stappfulle av flyktninger, men at Schibsted bidro med å finne overnattingssted – nemlig et gamlehjem.

Dette var det eneste ledige rommet Schibsted-journalistene kunne få tak i under nattens mellomstopp i sørvestlige Ukraina.

Tidligere i dag ble teamet hentet og kjørt til nabolandet Romania hvor de nå befinner seg.

Lien forteller at det nå jobbes med en plan for den videre dekningen av situasjonen, men at VG-journalistene er innstilt på å reise hjem.

– Vi har team andre steder i Europa som dekker krigen, og for mitt vedkommende har jeg vært her lenge nok, sier Lien og avslutter:

– Vi tenker alle mye på dem vi har truffet og som ikke er like privilegerte som oss som kan reise ut. Nå er det ekstra viktig at vi får etterrettelig journalistikk om hva som skjer, og jeg håper å kunne rapportere mer om de sivile konsekvensene av denne krigen etter hvert.

Powered by Labrador CMS