Leder i Akershus Journalistlag Thomas Frigård. Foto: Martin Huseby Jensen

NJs nye vedtekter kompliserer lokale journalistpriser

GULL OG GRÅSTEIN (Journalisten): Nå da frilanserne kommer inn i lokallagene, skal alle arbeidene deres kunne nomineres til lokale priser. Njei, mener Akershus Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Norsk Journalistlags landsmøte i vår ble det vedtatt å endre vedtektene slik at også frilanserne skulle være del av de lokale journalistlagene. Det setter lagene pris på. Men å sette pris på arbeidene frilanserne gjør, er ikke nødvendigvis like lett.

Da Akershus Journalistlag (AJ) holdt årsmøte på Gull og Gråstein-konferansen på Sundvolden hotell fredag kveld måtte ikke bare vedtektene endres slik at frilanserne slippes inn i varmen, men også statuttene til den lokale journalistprisen Snusprisen måtte endres.

Bevare geografisk identitet

Problemstillingen er som følger: I Akershus bor det en hel del frilansere. Ikke alle disse leverer til de lokale mediene. Så hvordan påvirker det eventuelle prisutdelinger. Jo, konsensus er at man må være medlem av NJ for å delta. AJ-leder Thomas Frigård mener de som deltar også bør være medlem av AJ for å kunne delta.

Nytt av årsmøtet at bidragene også må være publisert i Akershus-medier som følger Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. Siste som konsekvens av endringene i vedtektene.

Frigård sier at det er veldig positivt å få frilanserne inn i lokallagene, men samtidig er det viktig å fremheve at Snus-prisen skal bidra til å løfte lokaljournalistikken i fylket.

- Vi følte vi måtte ta en presisering av statuttene. Vi mener den geografiske identiteten er viktig å ivareta.

Hvilket betyr at dersom en frilanser på Vestlandet begår gravende journalistikk som avslører misforhold i Akershus, vil ikke arbeidet bli vurdert av juryen.

- Er du ikke medlem er du ekskludert fra prisen, men gratulerer med god sak, sier Frigård.

Om alle lokallagene, og Journalisten har ikke sjekket med samtlige, følger samme opplegg betyr det at dersom en av AJs medlemmer begår tilsvarende journalistikk i et annet fylke, så vil de heller ikke bli vurdert.

Ikke slik det skal gjøres

Men i Buskerud er det ikke slik. Ifølge Lars Johnsen i Drammens Tidende, som også er tidligere leder i Buskerud Journalistlag, er det faktisk ikke innenfor regelverket å gjøre det på denne måten. Reglene for deres pris ble diskutert for en stund tilbake. Fram til da hadde frilansere bosatt i Buskerud men som publiserte saker og bilder utenfor fylket vært med i vurderingene. Etter reaksjoner fra medlemmene ble det endringer. Selv om reglene ikke er hugget i stein, er utgangspunktet likevel slik at innholdet skal være tenkt publisert i Buskerud-medier. Men det er ingen absolutt grense. For eksempel om NRK Buskerud lager en reportasje som går på NRK1 så kan ikke den utelukkes.

Lars Johnsen. Foto: Martin Huseby Jensen

Men å ekskludere personer som ikke er medlem av det lokale laget er ikke lov. Johnsen viser til at det handler om vederlagsmidler og opphavsrett. Siden prisen finansieres av vederlagsmidler kan ingen opphavspersoner eksluderes for vurderingen. Inkludert redaktører.

- Vi er veldig klare på at det er alle rettighetshavere. Også alle de som ikke er organisert. Det kan være blogginnlegg for den saks skyld. Derfor er det vanskelig å sett absoutte grenser.

Har derfor også hatt utfordring med bidrag fra frilansere som leverer innhold utenfra. Når medlemmene reagerte måtte vi også endre.

Det er forskjellig. For alle lokallagene får titusen kroner til journalistpris og fotopris. Det er skjematisk bevilget fra NJ. Andre penger er hvordan lokallagene budsjetterer. I Buskerud egen avissidepris for de kommer fra avisene i Buskerud.

I Hedmark for eksempel har TV 2s Asbjørn Øyhovden tildelt pris fra fylkeslaget, selv om arbeidet ble sendt på riksdekkende fjernsyn.

Rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag gir Johnsen langt på vei rett.

- Kan ikke koble det opp mot medlemskap. Men kan si at det skal publiseres innenfor Akershus, men må være åpen for alle opphavsmenn. Hverken NJ eller AJ

Powered by Labrador CMS