Alf Bergin tok ordet under årsmøtet for NJ Frilans og etterlyste bakgrunnstall for å få et bedre beslutningsgrunnlag.

Frilansere skeptiske til medlemsutvidelse

Mange utrykker bekymring for utvidelse av NJs medlemskriterier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under NJ Frilans' årsmøte fredag ble det lagt opp til debatt om de mulige endringene i Norsk Journalistlags (NJ) medlemskriterier.

Nestleder i NJ, Hege Fagerheim, presenterte forbundets arbeid så langt, og gjorde sitt for å berolige dem som er redd for at influensere og kommunikasjonsrådgivere vil være blant eventuelle nye medlemmer.

Da styremedlem i NJ Frilans, Elida Høeg, satte i gang diskusjonen, ble det tydelig at flere frilansere var engstelige for endrede medlemskriterier.

Høyere krav til journalistikk

Noen mente det burde være høyere krav til journalistisk arbeid blant NJ Frilans' medlemmer, og at frilansere som driver mye med innholdsmarkedsføring og lite med journalistikk, ikke nødvendigvis bør være medlemmer

– Før krevde medlemskriteriene en hovedvekt på journalistikk, det har vi ikke lenger. Vi har jo på mange måter allerede saga over akkurat den greina. Men vi må bygge på den greina, da, sa Alf Bergin da han tok ordet.

Flere frilansere mente at NJ risikerer å bli utvannet. Det ble også gitt utrykk for at man bør lytte til redaksjonsklubbene i de store mediehusene, hvor det er flere som er skeptiske til endringene.

– Endringene kommer

Bekymringen for at dem som jobber med innholdsmarkedsføring skal inn i fagforeningen, kom klart til uttrykk blant frilanserne, men NJ-nestleder Fagerheim slo fast at hovedspørsmålet ikke handler om akkurat den gruppen.

– Hvis det er sånn at vi endrer vedtekten bredt, og vi ser at content marketing-folk kommer inn, så kan vi justere det igjen dersom vi vil, konstaterte Fagerheim.

Blant dem som tok ordet var Per Flåthe. Han slo fast at endringer kommer enten frilanserne liker det eller ikke. Da trenger man en stor organisasjon, ifølge Flåthe.

– Hvis vi ikke klarer å knyttet til oss grupper, så dør vi litt på rot. Hverdagene for frilansere fremover vil være varierte. Jeg tror det vi er i gang med er en fin øvelse. Det er store linjer som skal legges, og å ha en stor fot å stå på er viktig, hvis ikke er man helt ute og kjører, sa Flåthe.

Savner informasjon

Mange som tok ordet under årsmøtet ga uttrykk for at de ikke hadde nok informasjon om konsekvensene av en potensiell utvidelse.

– Vi savner jo en del bakgrunnstall. Vi synser, men vi aner ikke om hvor mange dette gjelder og hvor stor masse det er snakk om. Vi savner litt informasjon om konsekvensene, sa Bergin.

Han kom med en sterk oppfordring om at NJ Frilans bør samle seg og debattere når bakgrunnsmateriale er på plass.

Mange gråsoner mellom journalistisk og kommersielt arbeid, og journalister med flere hatter, gjør det vanskelig å si ja eller nei, ifølge flere av deltakerne.

Samtidig ble det påpekt at frilanserne selv er overraskende konservative tatt i betrakting at mange har andre inntektskilder enn kun journalistikk.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS