– Regimet gjør nå det motsatt av det de har sagt, sier DJ-nestleder Allan Boye Thulstrup.

Dansk Journalistforbund fraråder journalister å reise til Qatar

Viktig å legge press på regimet, påpeker DJ-nestleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, fraråder nå Dansk Journalistforbund (DJ) alle journalister å reise til landet.

Det kom frem under et intervju som Radio Loud har gjort med DJ-nestleder Allan Boye Thulstrup.

Danske Journalisten har også omtalt saken.

– Det gjør man altså bare ikke

Få dager før arrestasjonen lovte Qatar at pressen skulle få jobbe uhindret i landet, sier Thulstrup til Journalisten når vi ringer ham opp.

– At de nå begynner å arrestere journalister, det gjør man altså bare ikke, sier han.

Ifølge Thulsrup innebærer arrestasjonen av de norske journalistene at situasjonen for utenlandske journalister er uavklart. Nå jobber de med Det europeiske journalistforbundet (EFJ) for å legge press på Qatar.

– Når man har fått et VM følger det et ansvar og det skal man leve opp til. De har konfiskert utstyr og som journalister er vi nødt til å ha kildebeskyttelse. Nå gjør regimet det motsatte av hva de har sagt, sier Thulstrup.

– Hva tenker du om begrunnelsen for arrestasjonen?

– Den er håpløst. Uavhengig om de har filmet på privat grunn er det ikke arrestasjonsgrunn. Det er et klart tegn på at totalitært styre, sier han.

Ikke overrasket

På spørsmål om han er overrasket over at Qatar ikke tillater pressefrihet, sier Thulstrup at han i grunnen ikke er det.

– Jeg hadde håpet at de hadde forstått. Vi har jo i årevis hørt om hvorfor man vil ha VM i et så underlig land, og at det vil være en god anledning til å bedre menneskerettighetene der. Jeg hadde håpet at det kunne fått Qatar til å forstå poenget med en fri presse. Det viser seg at de ikke har forstått det, sier han.

Selv om DJ nå fraråder alle journalister å reise, understreker Thulstrup at de ikke kan bestemme hva deres medlemmer velger å gjøre, og at det viktigste er å legge press på regimet i Qatar.

Ingen fraråding fra NJ

Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag (NJ), sier til Journalisten at de på generelt grunnlag ikke fraråder journalister å dra til Qatar.

– Vi antar at de ulike medielederne nå gjør selvstendige vurderinger. Vi mener det er viktig at vi bedriver sportsjournalistikk i Qatar akkurat nå, sier NJ-lederen.

Det er viktig at man ikke svikter dem som trenger journalistikken aller mest, påpeker han.

– Altså de som det gjøres mest urett mot i Qatar. Vi må avsjekke den åpenheten som myndighetene der har uttalt at det skal være, og da må vi ha en tilstedeværelse der.

– Tror du slike arrestasjoner kan skje igjen?

– Det er uforutsigbart om det kommer til å skje igjen. Men det legges press på myndighetene i Qatar og vi tar situasjonen på stort alvor, sier Tryggestad.

Powered by Labrador CMS