Jan Thoresen. Foto: Øystein Norum Monsen/PublishLab.
Jan Thoresen. Foto: Øystein Norum Monsen/PublishLab.

Jan Thoresen er Årets netthode

Faktisk-redaksjonen og NRK med korrespondent Kristin Solberg også tildelt priser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Administrerende direktør Jan Thoresen i Sol.no, som eies av Aller Media, ble onsdag kåret til Årets netthode.

Det er en jury utnevnt av netthodeorganisasjonen NONA, som står for The Norwegian Online News Association, som står for kåringen.

Thoresen beskrives av juryen som en viktig brikke i norsk netthistorie fra starten og frem til i idag. Grunnen til at han får prisen er fornyelsen han har stått for i portalen Sol.no.

- Når brukerne nå har flyttet sine vaner over på mobil sliter startsidene kraftig. Her kom Jan Thoresen inn for halvannet år siden og gjennomførte ganske raskt en redaksjonell omprofilering hvor de nå satser mer på harde nyheter og meninger, og overser i stor grad de mer lettbeine nettsakene. Tidligere i år lanserte de den nye Sol-appen som nå gir deg personaliserte nyheter. Bak appen ligger en frisk satsing med maskinlæring hvor de autoindekserer alle nyheter som blir publisert i Norge, heter det i jurybegrunnelsen.

Thoresen har tidligere bidratt til utviklingen av Aftenposten.no, Dagbladet.no og Egmonts satsing Klikk.no.

Han har også utgitt lærebok om nettjournalistikk og jobbet for Egmont i Danmark før han returnerte til Aller Media i Norge.

- Jan har også bidratt i en rekke utviklingsprosjekter i Aller Norge etter at han kom tilbake fra Danmark. Bl.a. Leserkritikk-prosjektet, hvor de lar leserne komme med korreksjoner til journalisten, uten at resten av leserne trenger å bli involvert. Prosjektet fikk da også støtte fra Google Digital News Initiative. Prosjektet har tiltrukket seg oppmerksomhet også utenfor Norge, heter det fra juryen.

Digitalrigg

NRKs utviklere og Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg vant prisen Årets digitaljournalistikk for en stor redaksjon for arbeidet «Min reise i krigens Syria». Der ønsket hun å beskrive hvordan menneskene i det krigsherjede landet gradvis kunne starte på veien tilbake til et hverdagsliv igjen etter at krigshandlingene tok slutt.

Presentasjonen av journalistikken ble planlagt sammen med NRK-utviklerne.

- Under krevende arbeidsforhold klarte hun å sikre seg eksklusivt materiale til den digitale spesialen. Hun møtte mennesker som fortalte om hvordan krigen hadde tatt fra dem det kjæreste de har, barn og andre familiemedlemmer. Hun tok levende bilder, stills, notater og hun fikk også tak i dronebilder, heter det i begrunnelsen.

Det digitale rigget som juryen mener hever den digitale historiefortellingen på mobil er senere gjenbrukt og foredlet for andre historier fra NRK.

Redaksjonssjef Gunnhild Viken i Urix, digital utviklingsleder Dan Kåre Engebretsen i NRK Nyheter og leder Kristin Breivik for digital historieutvikling mottok prisen. Foto: Glenn Slydal Johansen
Redaksjonssjef Gunnhild Viken i Urix, digital utviklingsleder Dan Kåre Engebretsen i NRK Nyheter og leder Kristin Breivik for digital historieutvikling mottok prisen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Deling

I kategorien Årets digitaljournalistikk liten redaksjon er det Faktisk.no som er prisvinner. Juryen fremhever utviklingen av et publiseringssystem som strukturerer journalistikken til datasett som er lett å bruke, og at plattformen er lagt ut som åpen kildekode.

- For å oppnå størst mulig spredning har de valgt å gi bort alt de lager gratis, og utnytte den samlede distribusjonskraften som ligger hos andre. Alle faktasjekkene går automatisk ut på NTBs nyhetsstreng, og kan på den måten integreres direkte i mediehusenes publiseringssystem. De har også en embedløsning som lar hvem som helst bake inn de fullverdige faktasjekkene på sin egen plattform. Det har vist seg å være en kjempesuksess: I snitt ser de at gi-bort-modellen 7-dobler trafikk og spredning i forhold til hva de klarer på egen site, heter det fra juryen.

Den fremhever også at Faktisk har inspirert til lignende innovativ tenkning for andre faktasjekkredaksjoner i verden.

Utvikler Jari Bakken fra Faktisk mottok pris fra juryleder Jens Barland. Foto: Glenn Slydal Johansen
Utvikler Jari Bakken fra Faktisk mottok pris fra juryleder Jens Barland. Foto: Glenn Slydal Johansen

Hederlige omtaler

NRK Buskerud mottok hederlig omtale i samme kategori for spesialen «Hull i hodet på Lier».

- Dette er digital historiefortelling som kombinerer stillbilder, animasjon, video og tekst slik at leseren kommer tett på fortellingene om livet på den psykiatriske institusjonen på Lier. Gjennom en tidligere pleier, Kjell, og direktørens datter, Rigmor, får vi et innblikk i psykiatriens dystre historie.

I kategorien Årets digitaljournalistikk fra en stor redaksjon ble hederlig omtale gitt til VG for «De forsømte broene».

- Saken kombinerer grundig fagkunnskap (VGs designer Sondre Nilsen er utdannet broingeniør fra NTNU), grundig digital research (90 000 PDF-sider er systematisert og lagt inn i VGs egen bro-database og krysset med opplysninger fra andre databaser), grundig analog research (VGs utviklere, fotografer og journalister har oppsøkt mer enn 100 broer i 15 fylker) og pedagogisk digital presentasjon. I artikkelen ser vi kart som presenterer status for 16.971 broer på en oversiktlig måte. «Broboten» skriver artikler om samtlige norske kommuner. De viktigste sakene presenteres som «spesialer» der tekst og grafikk støtter hverandre.

Dagbladets «Søppelkrisa» ble også hedret:

– Ved hjelp av datastøttede metoder avslørte Dagbladet vinteren 2017 hvordan og hvorfor det nye renovasjonsselskapet Veireno i hovedstadskommunen Oslo mislyktes med søppeltømmingen, og hvordan selskapet brøt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger. Arbeidet startet med flere innsynskrav. Avgjørende for dekninga var at redaksjonen fikk tilgang til en excel-fil som ga en komplett oversikt over hver eneste arbeidsøkt per renovatør siden Veireno tok over søppeltømmingen høsten 2016. Excel-fila hadde mer enn 500.000 datapunkter, og det var avgjørende at en av reporterne hadde kompetanse til å intervjue dataene ved hjelp av (programmeringsspråket) VBA. Nøkkelen bak analysen som til slutt avslørte over 2000 lovbrudd, var å sammenligne arbeidsøktene til arbeiderne opp mot arbeidsmiljølovens terskelverdier. Kalkuleringene de brukte to til tre arbeidsdager på å utføre ved hjelp av dataverktøy, ville trolig tatt uker med manuelt arbeid. Med bakgrunn i Dagbladets avsløringer åpnet Arbeidstilsynet nytt tilsyn med Veireno. Etter nærmere undersøkelser besluttet de å anmelde både selskapet og eieren til politiet. Søppelavtalen Veireno hadde med Oslo kommune ble også sagt opp og selskapet gikk konkurs.

Det samme ble NRKs «Slukt av Snap».

– Snapchat har forandret det sosiale livet til en hel generasjon norske ungdommer. Dette dokumenterer NRK svært godt i saken Slukt av snap. I dette prosjektet var idéen å lage et nytt fortellerformat for å utvikle samspillet mellom bilde, tekst og video, med mobilen i fokus. Historien fortelles med video av miljøer der tenåringer jager neste streak. Leseren dras med sømløst i fortellingen. For å få en helhetlig dramaturgi har fotograf, journalist og utviklere sittet sammen under hele arbeidsprosessen. Saken er blant årets mest leste på NRK.no med over 400.000 unike brukere. Saken har også blitt en del av et større univers hos NRK.

Juryen har blitt ledet av medieforsker Jens Barland, Jon Reidar Hammerfjeld fra PublishLab, NONA-leder Monica Lid og Mette Stene-Johansen fra Egmont.

Powered by Labrador CMS