Dagbladet i spill

Aller Media skal ha sikret eksklusivitet, men prisen kan bli problem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var bransjebladet Kampanje som onsdag ettermiddag brøt nyheten om at Berner Gruppen ønsker å skille ut mediedelen og selge den til en annen aktør. Uten aksjene i NHST og eiendomsporteføljen skriver bransjebladet at ønsket pris for mediedelen ligger på mellom 300 og 400 millioner kroner.

Kampanje lister også opp flere selskap Berner Gruppen skal ha vært i kontakt med, deriblant Schibsted, TV 2, Stampen, Egmont, Bonnier og Aller. Det er meglerhuset Pareto som legger til rette for salget, skriver Kampanje.

Med en prisantydning på mellom 300 og 400 millioner kroner, kan forhandlingene ta tid.

Aller på handletur

Konsernsjef i Berner, Tore Stangebye, bekrefter overfor Kampanje og Dagens Næringsliv at Berner er i dialog med Aller Media som eier blant annet Henne, Se og Hør og Allers i Norge. DN skriver at Aller ikke ønsker en budkrig og derfor har sikret seg eksklusivitet i forhandlingene. Avisen viser videre til at danske Aller har nok kontanter med en egenkapital på 4,14 milliarder danske kroner. Selskapet har heller ikke nevneverdig gjeld og er derfor godt skodd til å kjøpe Dagbladet.

Onsdag ble det blant annet kjent at den danske divisjonen til Aller hadde lagt inn et bud på mellom 350 og 450 millioner kroner for å kjøpe Berlingske Media fra Mecom. Mediekonsernet eier blant annet tabloiden BT og Berlingske Tidende. Dette budet ble ifølge danske Børsen (gjengitt i danske Journalisten) avvist fordi det ble ansett å være for lavt.

Aller Media er i en ekspansjonsfase og har det siste året kjøpt seg opp i flere norske virksomheter, men ingen på størrelse med Dagbladet.

Hos flere

Hvor langt forhandlingene er kommet, er uvisst. DN skriver at samtalene er i sluttfasen. Etter det Journalisten kjenner til skal det ikke ha kommet så langt at Aller har vært i datarom for å saumfare regnskapene. Journalisten kjenner også til at Dagbladets Stiftelse og stemmerettsbegrensningene har vært skapt hodebry i diskusjonene.

Stiftelsen skal sikre dagsavisens Dagbladet som et uavhengig venstreorgan. Det skal også verne om uavhengigheten til Dagbladet. Stiftelsen skal også godkjenne ansettelse av ansvarlige redaktører.

Flere kilder Journalisten har vært i kontakt med forteller at Dagbladet har vært ivrige til å invitere til samtaler.

– De har vært på døren vår også, men det har de vært hos alle, sier en industrileder Journalisten har pratet med.

Ville fusjonere med Edda

Dette er langt fra første gang Berner har vært i dialog om å finne industrielle løsninger hvor Dagbladet fisjoneres ut av gruppen. Journalisten kjenner til at det var tett dialog mellom Berner og Mecom om en fusjon mellom de to selskapene høsten 2008. Den gang havarerte diskusjonene på finanskrisen og det som karakteriseres som urealistiske syn om verdisettingen av de to selskapene.

I ettertid har det også blitt kjent at Dagbladets eiere var i diskusjoner med daværende A-pressen. Dette var på sensommeren 2011 og den gang var verdivurderingen av selskapet høyere.

Flere Journalisten har pratet med forteller at problemet med Dagbladet som kjøpsobjekt er at organisasjonen er bygd rundt papiravisen og avhengig av den. Dersom avisa går i minus, tynger det hele virksomheten og gjør det vanskelig å ta ut tilstrekkelig gevinst av de nye medieområdene.

Med et marked hvor opplaget faller og annonsørene ser mot digitale plattformer, blir det en risikabel investering.

 

 

Powered by Labrador CMS