– Vårt bidrag er en naturlig forlengelse av vår publisistiske forpliktelse til å styrke og sikre ytringsfriheten, sier Marte Ingul, konserndirektør i Amedia. Her sammen med Thomas Mattson, seniorrådgiver i Bonnier News og tidligere sjefredaktør i Expressen.

Nyheter på russisk

Amedia og Bonnier lanserer nyhetstjeneste på russisk

I dag ble Repost lansert med base i Estland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En ny uavhengig russiskspråklig nyhetstjeneste som har fått navnet Repost, lanseres i dag. Redaksjonen har base i Estland og bak initiativet står en ny stiftelse for ytringsfrihet og pressefrihet som finansieres av Bonnier News og Amedia.

Journalistene er russiske statsborgere som har flyktet fra landet.

– Vi er glad for at Amedia, som er vår norske partner ønsker å bidra til denne etableringen. Repost skal tilby russisktalende, i og utenfor Russland, nyheter som er til å stole på, publisert fra Tallinn. Repost produserer, deler, kommenterer og presenterer visuell journalistikk som særlig skal treffe et yngre publikum. sier Thomas Mattsson, seniorrådgiver i Bonnier News og tidligere sjefredaktør i Expressen, i en pressemelding.

Administrerende direktør i Bonnier News og styreleder i News Media Innsamlingsstiftelse, Anders Eriksson, legger til:

– Bonnier News står bak Repost for å støtte uavhengig journalistikk i Russland. Bonnier har tidligere drevet flere ulike redaksjonelle prosjekter i landet før det ble umulig å fortsette på grunn av Putin-regimets medielover.

Tidligere i år kom nyheten om at Amedia overlater all kontroll over sine russiske trykkerier til fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

Filipp Bakhtin er sjefredaktør for Repost.

– Etter Sovjetunionens fall forsøkte Amedias forløper å bidra til en fri presse i Russland, men kunne ikke fortsette som utgiver i landet av samme grunner som Bonnier News. Dagens situasjon er dramatisk forverret, med russiske myndigheters forsterkede sensur og rystende krigshandlinger, sier Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia og styremedlem i News Media Innsamlingsstiftelse.

Hun legger til:

– Daglig ser vi eksempler på at kampen for demokratiet er tøffere enn på flere generasjoner. Derfor velger Amedia å ta en aktiv rolle i denne stiftelsen, for å bidra til mer uavhengig russiskspråklig journalistikk. Vårt bidrag er en naturlig forlengelse av vår publisistiske forpliktelse til å styrke og sikre ytringsfriheten, og et levende demokrati.

Dette er Repost:

  • Uavhengig russiskspråklig nyhetstjeneste som lanseres digitalt onsdag 22. juni.

  • Redaksjonen skal bestå av ti journalister med base i Tallinn. Alle er eksil-russere som har flyktet fra Russland.
  • Repost publiserer i første omgang på wearerepost.com og på Instagram, men vil etter hvert etablere seg på andre relevante sosiale medier.
  • Filipp Bakhtin er sjefredaktør for Repost, og har tidligere vært sjefredaktør for magasinet Esquire i Moskva.
  • Repost eies av AS News Bureau i Estland, som eies av News Media Innsamlingsstiftelse i Sverige. Bonnier News opprettet stiftelsen i 2022, og Amedia er den norske finansielle partneren.

Amedia er fra før deleier av 57 lokalaviser i Sverige gjennom partnerskap med Bonnier News Local der Amedia eier 20 prosent.

Powered by Labrador CMS