Høyesterett vil ikke behandle søksmålet fra hjernekirurg Per Kristian Eide (t.v.) mot Avisenes Pressebyrå og to redaktører. Til høyre Eides advokat Per Danielsen. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

– Her har Høyesterett opptrådt som lovgiver og sviktet sitt publikum, dessverre

Vil ikke behandle saken mot ANB og to redaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra advokat Per Danielsen.

Advokat Per Danielsens anke på vegne av hjernekirurg Per Kristian Eide mot Avisenes Nyhetsbyrå og to redaktører, vil ikke bli behandlet av Høyesterett.

Det er klart etter at Høyesteretts ankeutvalg mandag denne uken enstemmig avviste anken.

Søksmålet fra Eide mot Amedia, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og redaktørene Kjell Werner og Hallgeir Westrum ble behandlet av Oslo tingrett i mars 2018.

Tingretten avviste da saken mot Amedia, mens de tre andre ble frikjent. Tingretten konkluderte også med at erstatningskravet var foreldet for alle de fire saksøkte.

Eide anket avgjørelsen, men resultatet ble det samme i Borgarting lagmannsrett da saken ble behandlet der i august i år. Når Høyesteretts ankeutvalg nå har avvist saken, blir denne dommen stående.

I en e-post til Journalisten skriver Danielsen:

– Jeg registrerer at Høyesterett mener at saken er prinsipielt viktig, men likevel ikke så viktig at den slipper inn. Det er leit, for det skader alle nordmenns mulighet til å få fjernet ærkrenkelser på nettet som er eldre enn tre år.

Han fortsetter:

– Vi tok til orde for at vi bør ha det som ellers i Europa, at så lenge krenkelsene ligger på nettet, så skal ikke foreldelse kunne skje. Her har Høyesterett opptrådt som lovgiver og sviktet sitt publikum, dessverre. Nå kan krenkelser ligge på nettet til evig tid uten sanksjonsmidler mot dem. Det svekker rettssikkerheten for alle mot overgrep.

Dette er ett av flere erstatningssøksmål Eide har fremmet mot en rekke medier - med vekslende hell. Onsdag ble det klart at TV 2 og tre av kanalens journalister ble frifunnet for ærekrenkelser av Borgarting lagmannsrett. En sak TV 2 tapte mot Eide i tingretten.

Også denne saken kan bli anket til Høyesterett.

– Jeg antar denne saken bør ankes til Høyesterett, uttalte advokat Danielsen til Journalisten onsdag.

Powered by Labrador CMS