Xstra-redaktør Shurika Hansen forsvarer sakene der de «løfter» betalingsmuren til andre medier. Nettavisens Gunnar Stavrum er ikke imponert.

Resett-magasin «avslører» innholdet i andre mediers pluss-artikler: – Forsøker å undergrave finansieringen av god journalistikk

Får refs av Nettavisen-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet Xstra, som presenteres som Resetts livsstilsmagasin, har den siste tiden publisert en rekke artikler i en spesifikk kategori:

Nettstedet tar på seg å fortelle åpent om det konkrete innholdet i artikler andre nettaviser har lagt bak betalingsmur, nærmere bestemt artikler om sex og samliv.

«Trøst til de som ikke har abonnement»

Artiklene kommer gjerne med en innledning som smaker av mediekritikk.

I en nylig sak skriver nettstedet, med byline «Xstra-redaksjonen»:

«Nettavisen trenger penger. Og dermed lager de sex-saker og legger dem bak betalingsmur. På den måten tjener Amedia store penger. Men Xstra har trøst til de som ikke har abonnement.

Vi løfter på betalingsmuren og ser hva norske medie lager plussaker om. I denne saken er svaret: Doggy-style.»

Saken som her er plukket, er Nettavisens plussartikkel med tittel «112 par hadde sex: Én stilling ga nesten alle kvinnene orgasme».

Advarer om regning

Det er ofte Dagbladet-, VG- og Nettavisen-artikler som får betalingsmuren løftet av nettstedet.

På spørsmål fra Journalisten om hva han tenker om praksisen, svarer Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum med en bredside:

– Resett er en ubetydelig avis, og underbruket Xstra er enda mer ubetydelig. Tidligere har vi sett at Resett forsøker å vegetere som parasitter på redaktørstyrte mediers omdømme og troverdighet. Nå forsøker de å undergrave finansieringen av god journalistikk, men de vil neppe lykkes, skriver Stavrum.

Han legger til:

– Tar vi dem i rene plagiater og brudd på opphavsrett vil de få en kraftig regning.

– Åpenbart ment som lokkemat

Xstra-redaktør Shurika Hansen forteller Journalisten at de har laget saker der de direkte går inn på «hva som skjuler seg» bak betalingsmuren på andre mediers sex-saker siden høsten 2020, og i rundt ti artikler så langt.

– Disse artiklene er jo åpenbart ment som lokkemat for plussabonnementene i de andre mediene. Samtidig er det som regel banale saker. Vi mener det har en nyhetsverdi å gi våre lesere disse innblikkene i hva MSM (mainstream media, red. anm.) prøver å lokke med. Det sier jo også en del om folk flest hva de er opptatt av og lar seg lokke av, skriver Hansen i en e-post.

– Vi går aldri utover vanlig sitatpraksis når vi gjør dette. For oss er det et element av litt satire og ironi i måten vi gjengir disse sex- og samlivssakene fra andre medier på. Vi passer alltid på å legge inn lenke til originalsakene også, så muligens skaffer vi disse andre mediene noen betalende abonnenter også, legger hun til.

– Helt vanlig praksis

Hansen opplyser at sakene som regel leses «veldig bra».

– Opplever dere at folk faktisk kommer til dere for å finne ut hva som står bak betalingsmuren, heller enn å betale for ulike pluss-abonnement?

– Nei, det tror vi ikke, og det er ikke hensikten heller.

– Ser dere noen etiske problemstillinger med å åpent referere innhold andre medier har lagt bak betalingsmur, eller tenker dere at det er uproblematisk?

– Nei, dette er helt vanlig praksis i alle medier. Vi referer kildene og vi tar ikke med mer enn det som er etablert standard i bransjen.

Om kritikken fra Stavrum svarer Hansen:

– Vi forholder oss ikke til slike følelsesstyrte utbrudd slik Stavrum demonstrerer. Han vet veldig godt at vi ikke går i plagiatfella. Men han må gjerne bruke sin tid på å følge med på oss.

Powered by Labrador CMS