En knapp time før sending tester Gjesdalbuen-redaktør Eugen Hammer streamen for kveldens valgvake, hvor den lille avisa samler alle de ni partiene i kommunen. I bakgrunnen venter TV Vest for å få et intervju. Alle foto: Kristine Lindebø

Gjesdalbuen inviterte til fire timers direktesendt valgvake: – Vi har jo ikke peiling på hvordan dette vil gå

Stor dag for lita lokalavis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal jo sende fire timer her «non stop», så vi må i hvert fall fylle den flata med noe innhold.

Det er tre timer før Gjesdalbuen skal ha sin største direktesending noensinne, og sjefredaktør Eugen Hammer løper inn i lokalet med lass av store bager og sekker med utstyr.

På valgdagen har den lille redaksjonen på fem inkludert redaktør, invitert alle partiene i Gjesdal kommune til felles valgvake, som skal streames direkte på nettavisa.

Planlegginga begynte for bare få dager siden, og alt skjer oppå vanlig nyhetsproduksjon på nett og papir.

Eugene Hammer har satset på digitale flater siden han tok over som redaktør. Kveldens direktesendte valgvake er en produksjon med fire kamera.

– Som det kommer

Før sendinga starter skal hele valgstudio settes opp, alt utstyret testes, direkteintervjuene forberedes og flere mellominnslag lages.

– Tanken var bare at vi ville dra i gang et bra event rundt valget. Så få vi bare ta det som det kommer, ler Hammer.

Han vet ikke hvor mange publikummere han kan forvente på kveldens fire timer lange sending. Helt tilfeldig blir det likevel ikke. I tillegg til at alle de ni partiene i kommunen deltar på valgvaka, har de invitert 25 gjester som kommer til studio.

Lokalet midt i Ålgård sentrum er etter hvert fylt av kabler, kameraer, mikrofoner og miksebord. I alt veksles det mellom fire kameraer, og i redaksjonen det er kun Hammer som virkelig kan teknologien for å dra i gang ei slik direktesending.

– Hei, jeg kommer fra Gjesdalbuen, kan jeg få stille noen spørsmål? sier journalist Kirsten Håland, som sammen med redaktør Hammer lager innslag til valgsendinga, bare et par timer før de skal på.

Heldigvis får de også hjelp av filmstudent Arild Bødalen og videofotograf Ahmed Odeh fra Syria, som hadde språkpraksis i avisa, og nå jobber frilans.

– Vi har jo ikke peiling på om dette går, om vi får problemer underveis eller om vi klarer å holde i gang sendinga i det hele tatt, sier en spent redaktør.

Avisa har hatt direktesendinger i rundt to år, noe som både selger abonnementer og er med på å bygge merkevaren. I helga «bodde» Hammer i en idrettshall, der avisa streamet 72 håndballkamper, med kommentatorer, grafikk, repriser og det hele.

Det er en time før sending og redaksjonsleder Håvard Ovesen forbereder seg til programlederjobben, men tar seg tid til en prat med kollega Kirsten Håland.

–Naturlig

Kveldens valgsending er likevel den største redaksjonen har gjennomført.

– Streaming har blitt veldig populært siste par årene, og dette er det første kommunevalget vi kan løse med den teknologien. Så det var naturlig for oss, sier Hammer.

– Vi ser det at skal vi bygge en posisjon i lokalsamfunnet, så nytter det ikke å bare kjøre «steady» på det en alltid har gjort. Vi må hele veien utvikle oss, hele veien gjøre noe nytt, hele veien heve terskelen.

«Og der!» Noen få minutter over åtte kan sendinga starte.
Arild Bødalen har kontroll over de ulike kameraene, mens redaksjonsleder Håvard Ovesen leder programmet.

To timer før sending tar Hammer med seg et av kameraene opp til valglokalet for å lage noen innslag sammen med journalist Kirsten Håland. Både hvem de skal snakke med, hvor mange og hvilke spørsmål de skal stille, tar de helt på sparket.

– Kirsten er veldig flink til å få folk til å snakke, skryter Hammer.

Etter en halvtimes tid har de nok materiale til ti innslag.

Gjesdalbuen

  • Lokalavis på Jæren som dekker Gjesdal kommune, samt Sandnes-bydelen Figgjo.
  • Redaksjonen holder til i kommunesenteret Ålgård.
  • Opplag på 3.176 og 19.608 unike digitale lesere ukentlig.
  • Kommer ut på papir hver torsdag.
  • Sjefredaktør og daglig leder er Eugen Hammer.

KILDE: Nordsjømedia.no, som nylig ble en del av Amedia

– Noen ganger er det et nesten like greit å ikke være så godt forberedt, sier Håland.

Helt ferske innslag

Det er bare én og en halv time til sending når redaktøren fyker tilbake til redaksjonslokalene for å redigere innslagene.

– Det som hadde vært kjekt nå er om det var to timer ekstra til sending, sier han til Journalisten, og erkjenner at disse innslagene gjerne kunne vært laget i forrige uke.

– Men nå får vi det jo helt ferskt fra valgdagen!

– Er du redd for at noe skal gå galt?

Alt ordner seg! Vi sikter jo så høyt at jeg tipper vi uansett kommer til å overlevere mer enn hvor mye ei lita lokalavis kan forventes å lage.

På under en halvtime har han redigert ferdig de ti videosnuttene, og lagt på «supring».

– Viktig for demokratiet

Tilbake til valgvakelokalene gjør Håland seg klar til å fotografere gjestene og produsere nettsaker som skal ut i løpet av natta. Hun har ikke vært med på så mange direktesendinger før, men synes det er spennende at avisa satser.

– En dag som dette er en stor dag for ei lita lokalavis, sier hun.

I forkant av valget har Gjesdalbuen hatt to direktesendte partilederdebatter, i tillegg til å skrive saker om valgkampen. Sittende ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) er glad for at Gjesdalbuen følger valget så tett.

– På mange måter kunne nok flere av partiene tenkt å sitte for oss selv, men demokratiet uten at lokalpressen tilstede er en hel del mindre verdt. Når Gjesdalbuen inviterer hit er vi opptatt av å støtte det, sier ordføreren til Journalisten.

– Knirkefritt

Partilederne og andre gjester får plass i Gjesdalbuens «valgstudio».

Gjesdalbuen er ikke eneste lokalavis som sender live under valgnatta i år. Over hele landet dekket lokalaviser årets valg direkte, mange for første gang. Blant Amedia-avisene var det forventet flere direktesendinger enn noen valg tidligere, og konsernets videodesk hadde styrket bemanninga.

NRK hadde mandag kveld mellom 300 og 400 medarbeidere i sving, og på 50 ulike steder i hele landet, og i tillegg kommer mange andre medier.

Noen få minutter over åtte starter sendinga i Ålgård sentrum. Nesten alt gikk som det skulle, redaktør Hammer forteller at det bare var en bagatell som førte til den ørlille forsinkelsen.

– Nå går alt går knirkefritt, egentlig. Så dette er gøy!

Etter valget ser alt ut til at ordfører Fjeldsbø blir sittende en periode til. Arbeiderpartiet fikk 36,6 prosent av stemmene i Gjesdal, ifølge NRK.

Ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) er glad for at lokalpressen tar valget på alvor med stor direktesending. Han ble den store vinneren av valget.
Powered by Labrador CMS